Kæmpekran skal bjærge forlist sandsuger

Kæmpekranen Samson, som tidligere har været benyttet til ulykker til søs, skal forsøge at bjærge skib, som i sidste uge sank ud for Nordfyn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire besætningsmedlemmer på en sandsuger - et skib, der suger sand op fra havbunden - måtte lørdag hoppe i en redningsbåd, da den tippede og forliste ud for Tørresø på Nordfyn. I løbet af tirsdag vil man forsøge at hæve sandsugeren med kæmpekranen Samson, oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK).

- Bjærgningen er i gang, og man vil efterfølgende slæbe den ind til Fayard i Odense (det tidligere Lindøværft red.), hvor man blandt andet vil forsøge at tømme den, siger Jesper Duevang Rasmusen, presseofficer hos SOK, til Berlingske Nyhedsbureau.

Bjærgningen skal udføres ved hjælp af kæmpekranen Samson, som blandt andet har været brugt ved et skibs kollision med Limfjordsbroen i Aalborg. I forbindelse med ulykken i lørdags har sandsugeren lækket en smule olie, men ifølge SOK er de cirka syv ton olie på skibet under kontrol.

- Skibet er blevet »proppet af«, og der bør ikke være stor risiko for olieudslip. Hvis noget skulle gå galt, har vi miljøfolk til at ligge standby derude, siger Jesper Duevang Rasmussen.

Der har siden forliset desuden været lagt flydespærrer omkring skibet.

Årsagen til ulykken skal formodentlig findes i skibets ballasttanke, men det kan ikke fuldt ud konkluderes, før Havarikommisionen har undersøgt omstændighederne nærmere.