Kæmpe udendørs lysekrone skal forhindre kriminalitet på Pusher Street

For at skabe større tryghed på Christiania har Københavns Kommune afsat en million kroner til gadelys på Pusherstreet. Christiania har selv udviklet gadelamper og en udendørs lysekrone, som skal bruges til formålet.

Det var under en tryghedsvanding på Christiania, hvor blandt andet politiet, daværende justitsminister Søren Pind (V) og overborgmester Frank Jensen (S) var inviteret, at behovet for belysning blev drøftet. Forslaget står til at blive en realitet 6. december, når Økonomiudvalget på Københavns Rådhus vedtager indtillingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sidste aften i august blev to politibetjente og en civil person ramt af skud på Christiania. De to betjente var i gang med at anholde en mistænkt, da han skød sig fri. Den ene betjent blev så hårdt såret, at der længe var tvivl om, at han ville overleve.

Skuddrama blev et vendepunkt for Christiania, der først rev hashboder ned, og som nu også får gadebelysning på blandt andet Pusher Street af det samfund, fristaden længe har nægtet at lade sig omfavne af. Således har Københavns Kommune efter indstilling fra Fonden Christiania og Københavns Politi afsat en million kroner til såkaldt tryghedsskabende gadebelysning. Aftalen bliver formelt vedtaget d. 6. december men pengene er allerede afsat og øvelsen på mødet i Økonomiudvalget på rådhuset ren formalia:

»Det stod allerede i budgetforliget, vi indgik i efteråret, at hvis der var enighed mellem fonden og politi, så ville vi finansiere belysning på Christiania. Det er en indsats, vi gør generelt i byen. Sidste år blev der afsat midler til belysning på Tingbergs stisystemer for at øge tryghed, så er det svært ikke at være enig i, at det er en god ide,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører Lars Weiss.

Fonden Fristaden Christiania skriver i sin indstilling, der blev sendt til kommunen, d. 18. november 2016, at lamperne skal lyse Pusher Street og en række andre centrale veje og pladser op. Det fremgår også, at det er lamperne vil blive fremstillet på Christiania, og at man har udviklet en særlig Christiania Gadelampe til formålet. Ud over beslysning på selve Pusher Street vil man også på forpladsen til den berømte gade hænge en udendørs lysekrone.

Københavns Politi skriver i sin indstilling, at det »findes af betydning« at belysning vil skabe mere »tryghed for Christianitterne og andre, der færdes på Christiania, herunder ved at skabe mere åbenhed i området«.

Øvelsen vil koste Københavns Kommune 937.500 kr. Også Staten, der ejer voldanlæggene, skal være med til at finansiere belysning på voldene rundt om Christiania.

De to betjente, som 31. august blev ramt af skud på Christinia, er i dag uden for livsfare. Den ene blev ramt i benet. Den anden betjent blev ramt af skud i hovedet og befandt sig i kritisk tilstand frem til først i oktober, hvor han blev erklæret uden for livsfare.

Gerningsmanden bag skyderiet var den 25-årige Mesa Hodzic, som havde tilknytning til hashhandlen i Pusher Street. Mesa Hodzic blev skudt under en politiaktion under en aktion kort efter skyderiet på Christiania. Han er siden død af sine kvæstelser.