Kæmpe aktion: Politiet river samtlige hashboder ned på Christiania

Hash for 255 millioner er siden 2012 beslaglagt i politiets indsats mod hashhandel i Christiania.

Københavns Politi er fredag i gang med fjerne hashboder i Pusher Street i Christiania. Der er tale om en større aktion, som muligvis er kulminationen på en næsten fire år lang målrettet indsats mod den organiserede hashhandel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Turisterne ved Christiania var fredag eftermiddag vidne til et usædvanligt syn.

Den verdenskendte Pusher Street langede ikke længere marokkansk hash eller pot fra Samsø over de utallige boders skranker. Politiet ryddede nemlig fredag eftermiddag gaden i fristaden, hvor der i årevis åbenlyst er blevet handlet ulovligt med cannabis for adskillige millioner kroner årligt

Seks salatfade holder parkeret udenfor indgangen til fristaden, mens yderligere tre blokerer bagindgangen. Uniformerede betjente i massevis patruljerer de brostensbelagte gader inden for Christianias hegne. Hele området omkring Pusher Street er afspærret, og bag afspærringen flænser lyden af en rundsav luften.

Betjentene trækker ikke en mine, mens de piller hashboderne fra hinanden, skærer dem i stykker og fjerner de pavilloner, som boderne stod under. Foran afspærringen står forvirrede turister og ser til, mens en christianit råber til betjentene, at »de hellere skulle til at tage over til Folkemødet«.

Politiet lukker ingen ind bag afspærringen. Ikke Berlingskes udsendte, ikke en gruppe skatere som "bare gerne vil se, hvad der sker" og ikke familiefaren, som siger, at han skal over på den anden side og hente børn.

Duften af træ hænger tykt i luften ved Café Woodstock, og lyden af en motorsav overdøver de mange fremmødtes råb mod politiet. Da betjentene rykker afspærringen fra cafeen og længere ned mod Christianshavns volde, udtrykker flere af de mange fremmødte imidlertid deres nærmest hånlige foragt for politiets arbejde.

»Har du ikke haft matematik i skolen,« spørger en midaldrende mand en af de kampklædte betjente, da han forsøger at udvide afspærringen, og han ikke har nok af sim røde- og hvidstribede plasticsnor til at gøre det.

»Jeg kender en flok polakker, der kan gøre det meget hurtigere end det der. Pansere er nederen, og de er åbenbart også dårlige håndværkere,« siger en om politiets arbejde med at smadre pushernes boder med motorsave og økser.

 

De betjente, der er i gang med at fjerne boderne og rydde Pusher Street, hører til gengæld nok ikke de fremmødtes tilråb, fordi de står godt gemt bag deres bevæbnede kolleger, der nærmest danner en menneskemur hele vejen rundt om den lyssky handelsgade.

Der er tale om en større aktion, som muligvis er kulminationen på en næsten fire år lang målrettet indsats mod den organiserede hashhandel.

Nu er de kriminelle så pressede, at beboerne har en mulighed for at indrette Pusher Street til et trygt område, lyder det fra politiet i en pressemeddelelse.

Pusher Street har i årevis sikret mange mennesker ulovlige indtægter fra organiseret salg af hash.

Med aktionen håber politiet endeligt at kunne fortrænge organiseret kriminalitet og åbenlys handel med hash.

Siden 2012 har en særlig gruppe betjente i Task Force Pusherstreet jagtet såvel købere som sælgere og de personer, der er beskæftiget med at importere hash.

Tidligere har vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen i Københavns Politi skønnet den årlige omsætning til cirka en milliard kroner.

Betjentene har beslaglagt hash til en værdi af 255 millioner kroner siden september 2012, fremgår det af fredagens pressemeddelelse.

Samtidig har ordensmagten inddraget kontanter for cirka 31 millioner kroner hos de mange sigtede.

I alt er fem ton hash, skunk og pot blevet beslaglagt i perioden. Også 180.000 joints har ordensmagten fundet.

Undervejs har der været flere voldelige sammenstød i forbindelse med politiets aktioner mod den ulovlige handel.

Fjernelsen af boderne sker i øvrigt på et tidspunkt, hvor retssystemet er ved at være færdig med at behandle et stort sagskompleks om organiseret hashhandel.

Østre Landsret har afsagt et par domme, og flere følger i de kommende uger. I komplekset, som kaldes "Operation Nordlys", er 76 personer dømt.

Der er blevet kastet æg på politiet, mens boderne på Pusher Street bliver revet ned.

Men ellers er aktionen foreløbig forløbet roligt, siger vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen på et pressemøde om fredagens politiaktion i Christiania.

»Foreløbig er der roligt derude,« siger han.

Opdateres...