Kæledyr skal have brugsanvisning

Danske familier er glade for kæledyr. Men mange kender deres dyr for dårligt og ved alt for lidt om, hvordan de passes. Dyreetisk Råd vil have mere vejledning.

Dyreetisk Råd efterlyser mere vejledning til de danske dyreejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

4 ud af 10 danske familier holder en eller anden form for kæledyr. Men ofte kommer de til at købe et dyr, der slet ikke svarer til familiens forventninger. Fordi de simpelthen ved for lidt om, hvordan det skal passes.

Måske køber familien jagthund uden at gøre sig klart, hvor aktivt et liv sådan en skal have. Derfor ender det måske med, at hunden bliver "uopdragen". Eller måske anskaffer den en fritte, også kaldet ilder, der er et meget nysgerrigt, aktivt og legesygt dyr. Hvis fritten ikke får sine behov dækket, bliver den fed eller aggressiv og begynder måske at bide.

Men også problemer som for små bure med manglende udfoldelsesmuligheder og forkert fodring er udbredte velfærdsproblemer, konstaterer Det Dyreetiske Råd i en udtalelse. Derfor anbefaler rådet justitsminister Lene Espersen (K), at dyrehandlere skal uddannes bedre, og at der skal følge en skriftlig pasningsvejledning med, når man køber kæledyr.

Mange af de dyr, der holdes som kæledyr, holdes også i zoologiske haver, og herfra er der masser af viden om, hvordan dyrene skal holdes. Problemet er, at denne viden ikke når ud til de private hjem. Samtidig spiller kultur og traditioner også ind, for eksempel at holde fugle i bestemte slags små bure eller fisk i en bowle. Endelig kan det være et problem, at de voksne ikke bruger kræfter på at hjælpe med pasningen, når de anskaffer kæledyr til børnene.

Når det handler om foder, konstaterer rådet, at mange dyr lider af fejlernæring og deraf følgende problemer med vægt, knogler, tænder og hud. Dyrene får sjældent for lidt mad, men ofte for meget luksusmad og for mange godbidder.

Det Dyreetiske Råd vil have slået fast, at privatpersoner, der anskaffer sig et dyr, har ansvar for at sætte sig ind i dyrets behov for at sikre gode rammer for dyret og for at passe det ordentligt, så det trives.

Men rådet mener også, at det offentlige tilsyn med markeder og dyreudstillinger skal skærpes, og også hos dyrehandlerne skal der strammes op. Ifølge reglerne skal en dyrehandler sørge for dyrlægetilsyn fire gange årligt. Desuden skal politiet lejlighedsvis føre tilsyn.

Det Dyreetiske Råd vil have skærpet efteruddannelsen af de dyrlæger, der udfører tilsyn med dyrehandler. Som noget nyt vil rådet have ophængt tilsynsrapporterne synligt i butikken, ligesom det lokale politi skal have en kopi, så det får nemmere ved at vurdere, om der er behov for tilsyn. Det hilses velkomment, at dyrevelfærd er blevet opprioriteret i den nye politiaftale, men politiet bør lave standarder for, hvordan det vil håndtere tilsynet med dyrehandler og sager om hold af familie- og hobbydyr.

Blandt sine andre anbefalinger har Det Dyreetiske Råd, at der bør laves en ny bekendtgørelse om handel med og opdræt af katte svarende til den, der allerede findes om hunde, samt måske også bekendtgørelser for kaniner, marsvin og fugle. Rådet vil have skærpet reglerne om fodring med levende dyr.

Fodring af slanger med levende rotter og mus bør normalt ikke forekomme, da det må formodes at være forbundet med stor angst for de små gnavere. Endelig gentager rådet en anbefaling fra 2000 om totalt forbud mod halekupering af hunde uden veterinær begrundelse.

/ritzau/