Kæledyr kan også være smittet med coronavirus

Der findes flere forskellige former for coronavirus herhjemme, men selv om din kat skulle være inficeret, er der ingen grund til panik, for coronasmitte fra katte til mennesker er aldrig set.

Bliver en hund syg af coronavirus, kan det give den maveproblemer og åndedrætsbesvær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eddie Keogh/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske hunde og katte kan akkurat som danske grise og køer sagtens være smittede med coronavirus.

Men bare rolig, de enkelte arter holder smitten for sig selv, og derfor smitter de ikke hinanden på tværs af arter.

Altså skal du ikke blive bange for din hund, hvis den begynder at hænge lidt med snuden. Den kan nemlig ikke smitte dig. Kun andre hunde.

Sådan lyder budskabet fra professor på Københavns Universitet (KU), Anette Bøtner, der er medforfatter til en ny artikel i Dansk Veterinærtidsskrift.

I artiklen kortlægger forskerne forekomsten af coronavirus i Danmark blandt kæledyr, husdyr og vilde dyr.

Den igangværende covid-19-epidemi blandt mennesker er opstået i Wuhan i Kina og forårsaget af et nyt coronavirus, SARS-CoV-2.

Ifølge artiklen er der flere forskellige former for coronavirus, som »inficerer mange forskellige pattedyrværter og fugle«.

Coronavirusser er værtsspecifikke, hvilket betyder, at felint coronavirus (FCoV), som det hedder, alene inficerer og smitter blandt katte, mens det såkaldte porcint respiratorisk coronavirus alene har grise som værtsdyr.

»Vi har aldrig set coronasmitte fra katte til mennesker,« siger Anette Bøtner, der også er sektionsleder på Statens Seruminstitut (SSI):

»Der er foreløbig ingen dokumentation for, at hverken kæledyr eller produktionsdyr spiller nogen rolle i forbindelse med spredningen af covid-19.«

Men i disse tider med behov for håndhygiejne, fysisk afstand og mindre nærkontakt er der ingen grund til at overkramme eller overkysse kæledyrene, lyder beskeden.

Video: Københavns Universitet

Hun forklarer i en pressemeddelelse fra KU, at coronavirus har »en stor tilbøjelighed til at ændre sig i form af f.eks. mutationer eller rekombinationer i det genetiske materiale«.

»Men for at virus kan springe fra en vært til en anden, skal der ske væsentlige ændringer, og derfor sker det meget sjældent,« siger hun:

»I de enkelte tilfælde, vi kender, er virus kommet fra flagermus.«

Det gælder blandt andet mers (Middle East Respiratory Syndrome), der blandt andet forekommer i Mellemøsten, og hvor virus har fundet vej fra flagermus til kameler og derfra videre til mennesker. Der har været udbrud af mers i 2012 og igen i 2018 i ikke mindst Saudi-Arabien.

Dertil kommer sars, der i 2002-2003 hærgede i Sydøstasien og i særdeleshed Kina, hvorfra sygdommen stammer.

»Sars-lignende virus er blevet påvist i flagermus og også i asiatiske desmerkatte,« står der i artiklen i Dansk Veterinærtidsskrift:

»Den nye SARS-CoV-2 menes også at have spredt sig fra dyr. Den naturlige vært er endnu ikke fundet, og eventuelle mellemværter i spredningen til mennesker er også ukendt, men flagermus anses for at spille en rolle som reservoir.«

Anette Bøtner tilføjer, at der er et kendt tilfælde, hvor en hund i Hongkong blev testet positiv for SARS-CoV-2 i mund og næse. Hundens ejer var dog syg af covid-19, og det er derfor mest sandsynligt, at hunden har fået virus i mund og næse ved nærkontakt med sin ejer.