Kæbe-chip skal mildne "selvmordshovedpine"

En ny behandling på Glostrup Hospital skal forsøge at hjælpe patienter med den ekstremt smertefulde Hortons hovedpine.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille elektrode og en chip, som indopereres i kæben, skal nu være med til at hjælpe patienter med den alvorlige Hortons hovedpine, der også kaldes "selvmordshovedpinen", fordi smerterne er så voldsomme, at nogen patienter påfører sig selv skader bare for at opleve en anden smerte, mens anfaldet står på.

Den nye behandling afprøves på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital som led i et europæisk projekt og med professor Rigmor Jensen som en central aktør, oplyser hospitalet på sin hjemmeside.

Behandlingen med såkaldte neuromodulatorer skal hjælpe de patienter, som ikke har gavn af eller tåler den traditionelle medicinske behandling.

Stimulationssystemet består af en elektrode og en chip, som sættes ind i overkæben på patienten på den side, hvor anfaldene optræder. Når et anfald bryder ud, startes behandlingen ved at holde en ekstern stimulator, i form af en slags fjernbetjening, op til kinden. Anfaldet behandles på den måde med en lille mængde strøm, indtil smerterne forsvinder, hvorefter stimulatoren slukkes.

Som at få en kniv i øjet

Det skønnes, at ca. 5.000 danskere lider af sygdommen, hvoraf 85 pct. er mænd. Anfaldene giver så voldsomme smerter, at de beskrives som "at få en kniv stukket i øjet og få den drejet rundt" - og selv morfin er uden effekt.

Hos 9 af 10 patienter optræder anfaldene i perioder af én-to måneders varighed, hvorfor Hortons også kaldes "klyngehovedpine". Mange lider af sygdommen i årevis, før de får stillet diagnosen - i gennemsnit går der seks år fra første anfald. I mellemtiden har de været gennem talrige behandlinger, bl.a. tandudtrækning.