Kåre Mølbak erkender: I tvivl om egne anbefalinger

Der er tvivl og uenighed i Statens Serum Institut om, hvordan en central opfordring fra instituttet selv skal tolkes og overholdes.

Alle bør definere en »social boble« på maksimalt ti personer, som man omgås, siger Kåre Mølbak. Der er dog tvivl internt i Statens Serum Institut om, hvordan en social boble skal forstås. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson Gestsson/Ritzau Scanpix

Tirsdagens pressemøde åbnede for et væld af nye restriktioner for særligt 17 hovedstadskommuner.

Nogle af dem var til at forstå. Andre var ikke. Heller ikke, selv om man er Statens Serum Institut (SSI).

Det skriver TV 2, der har talt med faglig direktør i SSI Kåre Mølbak.

Et begreb, der blev bragt på banen ved tirsdagens pressemøde, var de såkaldte sociale bobler, der blev brugt som betegnelse for den afgrænsning i sociale kontakter, som alle fremover bliver nødt til at overholde.

Kåre Mølbak og Tyra Grove Krause, afdelingschef i SSI, har dog ifølge TV 2 forskellige syn på, hvad der udgør en social boble.

»Vi er ikke superskarpe på begrebet. Det er klart for mig efter gårsdagens pressemøde, at vi skal have uddybet, så danskerne forstår, hvad en social boble er, og hvem der indgår i den,« siger Kåre Mølbak til TV 2.

Tyra Grove Krause mener, at boblerne ikke tæller de personer, man automatisk er i kontakt med i dagligdagen. Det kan være dem, man bor med, arbejder med, dyrker sport med og studerer sammen med.

Ifølge Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker ved SSI, tæller boblerne både børn og søskende, siger han til DR.

Til TV 2 siger Kåre Mølbak, at han hverken er enig eller uenig med de to øvrige i instituttet. Han opfatter imidlertid personligt boblerne som fem til ti personer, man har tæt kontakt til.

I tirsdags blev der præsenteret restriktioner og anbefalinger for 17 hovedstadskommuner såvel som for hele landet. De blev indført efter en weekend, hvor – ifølge Københavns Politi – særligt de unge har været dårlige til at overholde de gældende retningslinjer.

Weekenden bød både på dårlig afstandtagen og en piratfest i Nordhavn i København, der husede omkring 300 personer, og det er et problem, da myndighederne slår fast, at smitten i høj grad er båret på vej af den yngre del af befolkningen.