K vil tidsbegrænse førtidspension

Personer under 40 år skal have vurderet deres førtidspension hvert tredje år, foreslår de Konservative. Beskæftigelsesministeren kræver besparelser.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at parkere unge og yngre mennesker på livslang førtidspension. Sådan lyder det fra de Konservative, der med et nyt soloudspil tager hul på efterårets reformdebat. Partiet vil tidsbegrænse førtidspensionen for langt de fleste under 40 år, så deres sag skal tages op til revurdering hvert tredje år.

»Det er spild af menneskelige såvel som økonomiske ressourcer, at vi giver unge mennesker en varig førtidspension. Det har store sociale konsekvenser at blive parkeret i en gruppe, der ikke dur til at arbejde,« siger den konservative arbejdsmarkedsordfører, Helle Sjelle.

Det konservative forslag er det første politiske indspark til den reform af førstidspensionen, som regeringen har planlagt til efteråret.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) vil ikke forholde sig til K-planen, men hun understreger, at den kommende reform både skal løse en social og en økonomisk opgave.

»Det er helt afgørende, at vi ikke siger til helt unge mennesker, at de bare kan stille sig ud på perronen og se togene køre forbi. Det sker efter min mening alt for meget, at folk kommer for tidligt på førtidspension,« siger Inger Støjberg, der også stiller et økonomisk krav:

»Der skal leveres arbejdskraft, og der er også lagt op til, at man skal spare lidt penge.«

Regeringens arbejdsmarkedskommission har vurderet, at en reform kan skaffe 6.000 par hænder til arbejdsmarkedet, men de Konservatives forslag er slet ikke nok, lyder det fra Jørgen Søndergaard, der var formand for kommissionen.

»Der er en risiko for, at det bare skaber stress og usikkerhed hos den her gruppe, hvis øget kontrol ikke ledsages af en mere målrettet indsats for at hjælpe deres arbejdsevne tilbage,« siger Jørgen Søndergaard.