K vil ikke true, men...

Borgerlig ordkrig om landbrugspakke.

I modsætning til regeringen, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti finder de Konservative det godtgjort, at regeringens oprindelige beregninger om kvælstofudledningen ikke holder vand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagsmålet om regeringens stærkt omstridte landbrugspakke fortsætter med uformindsket styrke i den borgerlige lejr.

Det er de Konservatives krav om nye miljøvenlige tiltag, der skal kompensere for en øget udledning af kvælstof i havet i de kommende år, der bringer sindene i kog.

I modsætning til regeringen, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti finder de Konservative det nemlig godtgjort, at regeringens oprindelige beregninger om kvælstofudledningen ikke holder vand.

Men de Konservative kan godt glemme alt om at få aftalen genåbnet, fastslår Liberal Alliances landbrugsordfører, Mette Boch, over for Berlingske.

»Vi står fuldt og helt bag aftalen. De ting, de Konservative er kommet i tvivl om, har jeg ikke været i tvivl om. Jeg har jo været til møderne. Vi andre har gennemgået tal, tabeller, grafer og jeg ved ikke hvad. Så der er ikke noget, der er nyt for mig.«

Svaret på den svada kom prompte på den konservatives ordfører, Rasmus Jarlovs, Facebook:

»Mon ikke vi nok skal få noget igennem? Helst med de andre borgerlige. Men ellers med nogle andre,« skrev Jarlov, som over for Berlingske forsikrer, at det ikke skal opfattes som en trussel.

Men hvad gør I, hvis ministeren og de andre borgerlige partier siger, at de ikke vil være med til flere grønne initiativer?

»Det tager vi, hvis vi kommer dertil. Men jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer dertil. For så kan vi jo blive tvunget til at prøve noget andet end de borgerlige partier. Jeg synes da, man skal tænke over, at der er et flertal i Folketinget for at føre en lidt mere miljøvenlig politik, end der er lagt op til lige nu.«

Uenighed om fremmøde

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kritiserer de Konservative for ikke at have været nok til stede under forhandlingerne om landbrugspakken. DF sagde i går til Ekstra Bladet, at de Konservative kun møder op, når »kameraerne er tændt«, og Mette Bock istemmer: »De Konservative havde åbenbart ikke tid, og det er jo deres prioritering.«

Den salve får Jarlov til at skyde tilbage på René Christensen, DFs landbrugsordfører og formand for Miljø- og fødevareudvalget:

»René Christensen mener ikke, at de Konservative har været nok til stede under forhandlingerne. Det undrer jeg mig over, hvordan han kan vide, når han selv tog på juleferie de to sidste afgørende dage af forhandlingerne, hvor han altså var på ski, mens jeg knoklede i forhandlingslokalet fra morgen til aften,« skriver Jarlov på sin Facebook.

René Christensen stiller sig på sin side uforstående over for, hvad de Konservative gerne vil. »Det har jeg lidt svært ved at vurdere,« siger han og fortsætter: »Landbrugspakken går ud på, at man kan gødske mere. Men at det skal ske i samklang med natur og miljø. Det er derfor, der er sat 1 mia. kr. – altså 1.000 millioner – af til netop miljøkompenserende tiltag, som også skal virke på den lange bane. Så det er jo en del af aftalen,« siger han.