K: Vi har sejret

De Konservative jubler over, at en flere år lang skattekrig med Venstre nu fører til lettelser i både mellem- og topskatten. Skatteplanen giver pensionisterne en skattestigning, påpeger Socialdemokraterne.

Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen sluttede i går deres forhandlinger, og de er landet på et kompromis om skatten, hvor både lavt- og højtlønnede kan se frem til skattelettelser. Arkivfoto: Brian Berg, Keld Navntoft, Henning Bagger, Reimar Juul Fold sammen
Læs mere

Glæden er stor i den konservative lejr, efter at partiets formand Bendt Bendtsen (K) i går fik gennemtrumfet skattelettelser for ti mia. kr. hos statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger vil de ti mia. kr. bliver fordelt, så både de lavtlønnede og de højtlønnede danskere slipper billigere i skat.

De ti mia. kr. fordeles på fem mia. kr. til øget jobfradrag og tre mia. kr. til at hæve beløbsgrænsen for, hvornår der skal betales mellemskat. Det betyder, at 500.000 danskere slipper for at betale mellemskat. De sidste to mia. bruges til at hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat. Dermed slipper 130.000 danskere for topskatten.

»Vi har været i strid modvind i skattediskussionen, så enhver skattelettelse kommer på grund af de Konservative,« siger den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen, som især glæder sig over lettelserne i mellem- og topskatten på i alt fem mia. kr.

»Vi er især glade for, at der bliver lettet på de skatter, som virker i forhold til at øge udbuddet af arbejdskraft. Det er jeg enormt glad for fordi mit parti har kæmpet en hård kamp for det. Men jeg er også glad på Danmarks vegne, for det betyder, at erhvervslivet i lidt højere grad kan begynde at sige ja til ordrer i stedet for nej til ordrer,« siger Jakob Axel Nielsen.

Han bemærker, at blandt andet Venstre længe har talt imod skattelettelser til de højest lønnede danskere.

»Venstre var også en af dem, der ikke arbejdede for skattelettelser der, hvor det giver et udbud af arbejdskraft, nemlig i toppen. Så det er en sejr,« siger Jakob Axel Nielsen.

Den ti mia. kr. store skattelettelse skal ifølge Berlingske Tidendes oplysninger finansieres af forhøjede energiafgifter. Men det regnestykke kan Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, slet ikke få til at hænge sammen.

»Som det ligger oplyst nu, giver regeringen ufinansierede skattelettelser, og det er vi lodret imod. Vi mener, at pengene skulle have været brugt på velfærd. Men det passer jo fint med, hvad regeringen hele tiden har sagt, at den ville. Og så er der et klart valg i dansk politik: Valget står mellem at bruge råderummet på velfærd eller skattelettelser,« siger Henrik Sass Larsen, der dog ikke vil skrive under på, at de kommende skattelettelser giver Socialdemokraterne et trumfkort i en kommende valgkamp.

»Det kommer an på, hvad danskerne ønsker. For ti mia. kr. ville man kunne ansætte 30.000 offentligt ansatte,« siger Henrik Sass Larsen.

Han tilføjer, at regeringens skattelettelser ikke efterlader nogen lettelse til f.eks. pensionisterne.

»De får ikke en bøjet femøre. Tværtimod skal de betale mere i skat, når de grønne afgifter stiger.«

På et pressemøde kl. 12 i dag vil Fogh og Bendtsen løfte sløret for, hvornår skattelettelsen træder i kraft. Her vil de også præsentere regeringens bud på en kvalitetsreform og en plan for dansk økonomi frem til 2015, erfarer Berlingske Tidende.