K-vælgere: Velfærd slår lav skat

De økonomiske gevinster ved kommunal-reformen skal bruges til at forbedre den offentlige service, ikke til at nedsætte de kommunale skatter. Det mener et flertal af de konservative vælgere.

Den konservative formand Bendt Bendtsen er ude af trit med sine vælgere i spørgsmålet om skattelettelser. Mens Bendt Bendtsen har sat arbejdet for lavere skat øverst på sin politiske dagsorden, mener et flertal blandt de konservative vælgere, at de mange millioner kroner, som kommunerne forventes at spare ved kommunalreformen, skal bruges på en bedre offentlig service og ikke på skattelettelser. Det fremgår af en undersøgelse, Gallup har foretaget for Berlingske Tidende.

Dermed følger de konservative kernevælgere en aktuel tendens hos danskerne - at besparelser fra stordriftsfordele og personalereduktioner hellere skal bruges på velfærd end på lavere skat.

På spørgsmålet om, hvad kommunalreformens milliongevinster skal bruges til, svarer blot 22 procent af K-vælgerne skattelettelser, mens 53 procent foretrækker bedre offentlig service.

Henrik Qvortrup, politisk analytiker og chefredaktør, mener, at den konservative partitop nu må overveje, om partiets strategi er holdbar.

»Én ting er, at de Konservative kan argumentere med, at når skattelettelserne ikke kommer, så skyldes det modvilje hos Dansk Folkeparti og Venstre. Men når der også er modvilje blandt deres egne vælgere, må det give anledning til eftertanke,« siger han. De Konservative på Christiansborg afviser, at partiet er ude af trit med egne vælgere.

»Jeg tror, mange konservative siger, at vi godt må bruge pengene fra effektivisering på velfærd, fordi det er nogle »gratis« penge, vi har fået. Vores vælgere går ind for velfærd under forudsætning af, at det ikke sker ved et højere skattetryk,« siger K-skatteordfører Jakob Axel Nielsen.