K: Trepartsaftale øger behovet for skattelettelser

Regeringens trepartsaftale til i alt godt otte mia. kr. nødvendiggør mere end nogensinde, at skatten bliver sat ned. »Ellers kommer der lavkonjunktur,« lyder nødråbet fra de Konservative, som dermed bryder en våbenhvile med Venstre om det eksplosive skattespørgsmål.

Finansminister Thor Pedersen (V) har med den netop indgåede trepartsaftale hældt så stort et milliardbeløb ud i den offentlige sektor, at de Konservative nu går på banen og med fornyet styrke kræver skattelettelser hurtigst muligt.

»Skattelettelser er virkelig noget, der er ekstra meget behov for nu,« siger den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen og tilføjer, at trepartsaftalen er blevet »meget, meget dyr.«

Dermed dropper de Konservative den våbenhvile om det let antændelige skattetema, som partiets topfolk ellers indgik for en måneds tid siden med Venstre-toppen. Holdningen hos de to partier var dengang, at en løbsk skattedebat hen over sommeren ville være ødelæggende for regeringens sammenhold.

Regeringen måtte i søndags fiske gaver for i alt 1,8 mia. kr. op af lommen for at få FTFs lærere, pædagoger og sygeplejersker med i trepartsaftalen. Oveni det beløb kommer de 6,5 mia. kr. som LO og AC fik til fordeling ved den første trepartsaftale for to uger siden.

»De mange ekstra penge til forbedringer af den offentlige sektor, skaber også et behov for ekstra arbejdskraft i det offentlige. Det kommer til at gå ud over det private erhvervsliv, der dermed får mindre arbejdskraft til rådighed. Det gør, at vi er nødt til at gennemføre nogle initiativer, som kan trække mere arbejdskraft ind i den privat sektor. Det kan man gøre ved at sænke skatten. Det haster mere end nogensinde,« siger Jakob Axel Nielsen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) tager dog luften ud af det fornyede konservative krav.

»Jeg er enig i, at det haster med at øge arbejdsudbuddet, men der er også andre måder at gøre det på end ved at sænke skatten,« siger Kristian Jensen og nævner import af arbejdskraft og hurtigere aktivering af ledige.

Skatteministeren ønsker ikke at give en vurdering af, om milliarderne til trepartsaftalen mindsker det økonomiske råderum - og dermed bringer danskerne længere væk fra en skattelettelse. Han henviser i stedet til finansministeren - men Thor Pedersen er gået på ferie.

De Konservative er i øjeblikket presset af nedgang i meningsmålingerne. Senest viste en måling fra Catinét Research, at kun 6,9 pct. af væl­gerne har lyst til at sætte kryds ved Bendt Bendtsens parti. Det er den laveste opbakning til K i en Catinét-måling siden 2001.

K kræver skattelettelser inden næste folketingsvalg - eller i hvert fald en garanti for, at regeringen gennemfører skattelettelser efter et valg. Bliver skatten ikke sat ned, vil det få fatale følger for dansk økonomi, mener partiet.

»Konsekvensen er, at vores virksomheder i stigende grad er nødt til at sige nej til arbejdsopgaver, fordi de ikke kan få mandskab nok. Dermed vinker virksomhederne også farvel til omsætning, og det kan betyde, at virksomheder flytter til udlandet. Lavere omsætning medfører også lavere beskatningsgrundlag i Danmark. Vi er nødt til at sætte skatten ned for at opretholde højkonjunkturen - ellers kommer der lavkonjunktur,« advarer K-skatteordføreren.