K tilbyder: Vi er klar til at flytte byggeriet på Amager Fælled

De Konservative vil rykke boligbyggeriet fra de omdiskuterede seks procent af Amager Fælled til et andet sted på fælleden. Forslaget kunne principielt redde den gamle strandeng, men Enhedslisten vil ikke være med.

De Konservative i København er klar til at rykke det omdiskuterede byggeri på Amager Fælled til et nyt sted på fælleden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os flytte det omdiskuterede byggeri fra de seks procent af Amager Fælled til den del af fælleden, som er tidligere losseplads, og hvor der efter planen skal være campingplads.

Sådan lyder tilbuddet fra de Konservative i København til de partier, der kæmper for at bremse det planlagte byggeri på den gamle strandeng af boliger til 5.000 københavnere – det såkaldte Ørestad Fælled Kvarter.

Meldingen kommer efter måneders heftig debat om de seks procent af Amager Fælled, som også er hjemsted for plante- og dyrearter, der er særlige for en by som København.

Nu har de Konservative taget bestik af folkestemningen:

»Hvis nogen har særlige følelser for de seks procent af Amager Fælled, vil vi ikke stå i vejen for at flytte byggeriet,« siger partiets spidskandidat til Borgerrepræsentationen Jakob Næsager og fortsætter:

»Der skal enten være nogen, som lægger tæt på to mia. kr. på bordet for at købe byggegrunden tilbage, eller også må vi finde en anden placering, og der har jeg sagt, at vi er med på at flytte byggeriet fra det biologisk sårbare område og over på den gamle lossepladsgrund på den anden side af vandrehjemmet,« siger han.

Den tidligere losseplads står ifølge planen til at skulle udlægges som ny campingplads, og den idé vil i så fald skulle skrottes, ligesom fredningsbestemmelsen vil skulle ophæves af Folketinget, fordi området – modsat de seks procent af fælleden – i dag er fredet.

Ifølge Jakob Næsager vil det til gengæld koste kommunen minimalt at bytte én byggegrund ud med en anden kommunal byggegrund, og hvis de Radikale, SF og Enhedslisten, der er imod det planlagte byggeri, er med på idéen, har partierne flertal, og så kan de seks procent af fælleden bevares.

»Det er ikke altafgørende for os, at byggefeltet kommer til at ligge, hvor det lige nu er planlagt. Men lad os se, om det er det konkrete område, der er væsentligt for de andre partier, eller om de bare overhovedet ikke vil have byggeri,« siger Jakob Næsager, der forventer, at Folketinget fjerner campingområdets fredning, hvis et flertal i Borgerrepræsentationen beder om det.

​Idé modtages med forbehold

Hos de Radikale i København er man opsat på at redde de seks procent af fælleden fra gravemaskinerne, og derfor er partiet villige til at se nærmere på de Konservatives forslag.

»Det er ikke vores foretrukne løsning, men når det er sagt, er vores fokus lige nu på at bevare det unikke stykke natur ovre på strandengen, og derfor er vi åbne for at se på alle løsninger,« siger gruppeformand Tommy Petersen, som imidlertid mener, at der er »langt bedre« muligheder:

»Vi vil hellere se på, hvor i byen vi kan fortætte byggeriet, bygge højere, konvertere erhvervs- til boligkvadratmeter, og så vil vi gerne afregne kontant på By & Havns gæld. For os er det en meget bedre løsning end at bygge på andre grønne områder,« siger Tommy Petersen. Men han fastslår samtidig:

»Hvis de Konservatives forslag var én af de sidste udveje, ville vi være åbne over for det,« siger Tommy Petersen.

Spidskandidat til Borgerrepræsentationen for SF Sisse Marie Welling sætter spørgsmålstegn ved, om det er muligt at bygge på det område, der lige nu er reserveret til campingplads, fordi jorden på den tidligere losseplads måske er for porøs til at blive piloteret og bære et større byggeri:

»Men vi har hele tiden sagt, at vi er meget villige til at rykke byggeriet forskellige steder hen. For os er det bare rigtig vigtigt, at vi får afdækket alle muligheder først,« siger hun.

Hverken Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune eller By & Havn kan bekræfte, at jorden på området ikke kan piloteres, for de har ikke foretaget tekniske undersøgelser af den.

Enhedslisten i København er til gengæld ikke interesseret i at rykke byggeriet fra de seks procent af Amager Fælled til campingområdet, men sætter i stedet sin lid til et nyt flertal efter kommunalvalget:

»De Konservative, de Radikale med flere har sat sig selv i en kattepine ved oprindeligt at have accepteret et byggeri på strandengen, og derfor har jeg fuld forståelse for, at partierne lige nu forsøger at redde situationen med alle mulige og umulige krumspring. Men at flytte det til området for campingpladsen ser Enhedslisten ikke som et realistisk eller ønskeligt forslag. Vi vil ikke acceptere et massivt boligbyggeri noget sted på Amager Fælled, og vi er sikre på, at vælgerne deler denne opfattelse. Derfor foretrækker vi at løse problemet efter kommunalvalget, hvor vi forhåbentligt står med et grønt flertal,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i et skriftligt svar til Berlingske.

I samme ombæring anklager Morten Kabell de Konservative for at være populistiske i kølvandet på en Kantar Gallup-måling for Berlingske tidligere på sommeren:

»For snart et år siden nåede de Konservative selv frem til, at det ikke er realistisk at placere boligbyggeriet andre steder på fælleden. Forslaget virker mere som et desperat træk i en valgkamp, hvor københavnerne har tilkendegivet, at miljøet betyder meget for dem,« siger borgmesteren.

Berlingske har også spurgt overborgmester Frank Jensen (S), om han kunne være interesseret i at flytte byggeriet. Han sidder imidlertid i budgetforhandlinger, men partiets gruppeformand, Lars Weiss, har besvaret spørgsmålet i en SMS:

»Helt grundlæggende har vi ingen intentioner om at bygge på fredede arealer.«