K til modangreb på DF

DF giver alvorlig panderynken i regeringen efter partiets udmelding om, at man ikke vil bakke op om kvalitetsreformen, medmindre der afsættes en lønpulje til de lavestlønnede offentligt ansatte.

De Konservative går nu til modangreb på Dansk Folkepartis ufravigelige krav om en særlig lønpulje til de lavest lønnede offentligt ansatte for at stemme for regeringens kvalitetsreform.

»Det er en dårlig ide at komme med sådan en udmelding midt i et forhandlingsforløb. Man skal passe på, at man ikke maler sig selv op i et hjørne.«

Sådan lyder kommentaren fra de Konservatives finanspolitiske ordfører, Lars Barfoed, til den ualmindeligt hårde udmelding fra finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF) om regeringens kvalitetsreform. Thulesen Dahl gør det således klart, at regeringen ikke vil kunne skaffe politisk flertal med DF om den omfattende kvalitetsreform, hvis ikke regeringen imødekommer øsnket om en særlig lønpulje til pleje- og sundheds­assistenterne.

»Som altid, når man er i et forhandlingsforløb, skal man ikke komme med sine udmeldinger i pressen,« siger Lars Barfoed, der også kalder DFs udspil for »utidigt«.

K afviser lønpulje
Det var ikke i går muligt at få en kommentar fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), men den konservative finansordfører siger, at han bakker helt op om det, som finansministeren tidligere har sagt, nemlig »at der ikke skal nogen lønpulje i forbindelse med kvalitetsreformen.«

Men risikerer I ikke dermed at tabe kvalitetsreformen på gulvet?

»Lad os nu se. Der forhandles i øjeblikket, så jeg tror fortsat på, at der kan findes en løsning, så kvalitetsreformen kan komme på plads. Jeg er faktisk fortrøstningsfuld, fordi de aller fleste elementer i reformen er elementer, som vi rimeligt overkommeligt burde kunne blive enige med et bredt flertal af Folketinget om.«

Hos Socialdemokraterne, der støtter DFs krav om en særlig lønpulje på helt op mod fem mia. kr. til de lavestlønnede offentlige ansatte, finder man ingen grund til at kritisere Kristian Thulesen Dahl for hans kontante udmelding.

Snarere tværtimod.

»Vi har bemærket, at der er partier omkring regeringen, som støtter Socialdemokratiets synspunkt på det her område, og det kan vi kun være tilfredse med. Vi har fra Socialdemokratiets side sagt, at der er behov for at se på lønnen for visse grupper af offentligt ansatte med en samlet indsats på op mod fem mia. kr. Vi ser løn som en del af svaret på, hvordan man fastholder og rekutterer medarbejdere i fremtiden, og det er med den indgang, at vi går ind til de her forhandlinger,« siger partiets finanspolitiske ordfører, Morten Bødskov.

Han understreger i øvrigt, at S slet ikke har taget stilling til, hvorvidt man vil bakke op om regeringens kvalitetsreform eller dele af den.