K: Problemer med dyr hospitals-IT er ikke i orden

Det kan ikke være rigtigt, at der hver år bruges flere hundrede millioner kroner på sundheds-IT, når seks ud af ti læger oplever problemer, mener de Konservatives sundhedsordfører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kort sagt ikke godt nok, at læger på landets hospitaler oplever langsomme og ustabile IT-systemer, selvom der hvert år postes mange millioner kroner i systemerne. Det mener de Konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær (K).

»Vi hører gang på gang, at der er udfordringer med IT, og at man skal flakse mellem flere portaler, hvor det tager kostbar tid at komme ind og ud af portalerne,« siger Benedikte Kiær.

Udmeldingen kommer efter, at en undersøgelse foretaget af Politiken i samarbejde med Yngre Læger og Overlægeforeningen viser, at seks ud af ti læger på hospitalerne oplever problemer med IT-systemerne. Det gælder for eksempel computernedbrud og langsomme og ustabile systemer, som ifølge de adspurgte læger, forringer patientsikkerheden.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at vi endnu engang hører om IT-problemer ude på landets hospitaler. Nu mener jeg virkelig, at man må høre på, hvad det er, brugerne af IT siger, for der bliver brugt mange, mange penge, hundredvis af millioner kroner, på IT-systemerne i de enkelte regioner, så både hospitalerne og regionerne kan tale sammen. Derfor kan det ikke være rigtigt, at vi igen hører om de her problemer,« siger Benedikte Kiær.

Hun efterlyser, at regionerne klart og tydeligt fortæller, hvad det er, som ikke fungerer ved hospitalernes IT-systemer i dag, og hvor lang tid regionerne regner med, det vil tage, før det kommer i orden.

»Vi kan ikke sidde på Christiansborg og vide, hvad der er af problemer ude på de enkelte hospitaler, det er det, som regionerne er sat i verden for. Det kan ikke blive ved med at være sådan, at vi skal vente på, at vores IT-systemer kommer til at virke ordentligt. Jeg synes ikke, det er i orden,« siger Benedikte Kiær.