K-politiker siger nej til Wilders-besøg

"Det er for langt ude, at Pia Kjærsgaard kræver, at den hollandske islam-kritiker Geert Wilders skal deltage i konference om islamisme," mener Helle Sjelle.

DF vil have den hollandske politiker Geert Wilders med til konference om ytringsfrihed og islam. Men i resten af det politiske landskab er snakken noget mere uklar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominique Faget/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative er dybt betænkelige ved at lade den hollandske filmmager og politiker Geert Wilders deltage i den stort anlagte konference om islamisme og ytringsfrihed, der bliver afholdt til foråret.

Helle Sjelle, der er udlændinge- og integrationsordfører for Det Konservative Folkeparti, er af den personlige opfattelse, at Danmark ikke skal invitere Geert Wilders.

»Selvom vi har ytringsfrihed, er der ingen grund til at gå til yderlighederne,« siger Helle Sjelle.

Dermed rører hun grundigt rundt i en temmelig varm gryde på Christiansborg. Det er nemlig Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, der har meldt ud, at hun meget gerne ser Wilders deltage i konferencen til april. Hun mener, at det Helle Sjelle udtaler, er »vås«.

»For at kunne udtale sig om sagen, burde de Konservative sidde i det formandskab, som skal tilrettelægge konferencen, og det har jeg ikke hørt, at de gør. Det er faktisk Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet, der skal tage initiativ til det. Sådan er det,« understreger hun og kalder Sjelles udtalelse for »utidig«.

Tøvende
Medlem af Udenrigspolitisk Nævn for de Konservative Tom Behnke vil heller ikke give sin uforbeholdne opbakning til at lade Wilders deltage i konferencen – dog vil han heller ikke afvise Wilders allerede nu. Ifølge Behnke skal der først præsenteres en plan for konferencen, før K vil melde enten til eller fra.

Regeringspartiet Venstre vil ikke kommentere på Wilders, og medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget, Eyvind Vesselbo, siger, at han ikke kan udtale sig om sagen, da konferencen ikke er blevet diskuteret internt i partiet.

Fogh-afstand til Wilders
Hvis Wilders dukker op, skal man nok ikke regne med, at det sker med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) gode vilje.

Sidste år udkom Geert Wilders’ meget kontroversielle film »Fitna«, som ifølge Wilders er en sidste advarsel imod den han kalder for »islamist-tsunamien«. Wilders roste kort efter Fogh for indsatsen under Muhammed-krisen – og tilføjede, at han var en stor beundrer af den danske regering – i modsætning til den hollandske.

Det tog Fogh straks afstand fra:

»Jeg tager skarpt afstand fra Geert Wilders’ nedsættende udtalelser om muslimer. Jeg finder disse ytringer utroligt krænkende. De er så grove, at jeg ikke ønsker nogen gruppe i det danske samfund omtalt på en sådan måde i den offentlige debat,« udtalte statsministeren.

Som led i aftalen om finansloven for 2008 blev regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance enige om at afsætte en pulje med 20 mio. kr. til forebyggelse af radikalisme og ekstremisme. Det er herfra, pengene til konferencen skal komme.