K kræver indsats for narkomaner undersøgt

Kravet til narkomaner om rene urintest for at komme i afvænning duer ikke. De Konservative har derfor aftalt med socialministeren, at indholdet af behandlingsgarantien skal undersøges.

Det skal endevendes!

Den konservative socialordfører Tom Behnke er rasende over, at behandlingsgarantien på 14 dage til narkomaner i en række tilfælde har vist sig ikke at holde. Derfor har han aftalt med socialminister Eva Kjer Hansen (V), at kommunernes indsats fremover nøje skal undersøges.

»Vi har behov for at få en meget bedre indstigt i, hvordan de lever op til - eller rettere - ikke lever op til behandlingsgarantien. Både i forhold til tid og indhold. Jeg har haft første snak med socialministeren, som nu vil prøve at få et overblik,« siger Tom Behnke, der tidligere i seks år har arbejdet som betjent på Vesterbro.

Meget forskelligt niveau
Undersøgelsen kommer efter, at Berlingske Tidende har kunnet fortælle, hvordan Henrik Pedersen fra Vejle skulle aflevere rene urintest for at komme i behandling. Og Nille fra Slagelse skulle møde op kl. 9 hver morgen for at bevise sin motivation. Selv om hun var nødt til at tage ind til Vesterbro og trække for at tjene til heroin.

»Vi har pumpet penge ud, og kan vi konstatere, at amterne har haft en meget forskellig opfattelse af, hvad behandling er - hvis jeg skal sige det pænt. Nogle steder gør de det godt, andre steder kan man diskutere om det overhovedet er behandling, og om fristen bliver overholdt. Nogle steder mener de jo, at det er tilstrækkeligt at komme hver onsdag en halv time og få en snak. Se, det er ikke behandling. Det hjælper overhovedet ikke,« mener Behnke.

Nye boller på suppen
Gadejurist Nanna W. Gotfredsen er meget tilfreds. Det er hende, som har rejst problemet, og hun vil nu invitere socialministeren ud til Vesterbro og møde stofmisbrugerne.

Også Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen undrer sig over de nuværende forhold og mener, at der skal helt nye boller på suppen.

»Alle andre har frit valg. Frit sygehusvalg. Forældre har frit valg til daginstitutioner og til skoler. Hvorfor ikke gøre det samme for de socialt udsatte? De skal da medinddrages. Det skal vi prøve af - man undervurderer dem. De ville aldrig kunne overleve det liv, de lever, hvis ikke de var stærke,« mener Mette Frederiksen, der også mener, at fixerum burde blive indført:

»Altså, i øjeblikket kan de ikke komme i behandling. Og de kan heller ikke have deres stofmisbrug i fred i og med regeringens siger nej til fixerum.«