K kræver hurtig afklaring af kampfly

De danske F-16-kampfly trækkes nu hjem fra Irak og erstattes med en radarstation. Men de Konservative kræver, at kampflyene er klar til at bombe Islamisk Stat igen til foråret.

Det danske F-16-bidrag skal hjem fra Irak, når mandatet udløber til oktober. Men står det til de Konservative, skal kampflyene allerede til foråret igen være på vingerne i kampen mod IS. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen fik i går i Folketingets udenrigspolitiske nævn bred opbakning til at tage de danske F-16-kampfly hjem fra Irak og erstatte dem med en mobil radarstation som en del af Danmarks bidrag til kampen mod Islamisk Stat.

Men de Konservative stiller nu et modkrav: Kampflyene skal senest indsættes igen til foråret.

»Der tales om, at kampflyene først skal indsættes om et år, men det vil vi ikke acceptere. De skal være klar, når Islamisk Stat i Irak indleder deres forårsoffensiv,« siger den konservative udenrigsordfører, Naser Khader.

De syv F-16-fly, der nu i et år fra Al Jaber-basen i Kuwait har deltaget i krigen mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, skal hjem, fordi flyene angiveligt trænger til at blive repareret, og fordi flymekanikerne har klaget over, at de er overanstrengt. Den beslutning har de Konservative hele tiden været skeptisk over for, og derfor beder de også forsvarsminister Carl Holst (V) om at redegøre for, hvad der skal til, for at kampflyene igen kan være på vingerne over Irak til foråret.

»Indsatsen i Irak skal have topprioritet, for så længe Islamisk Stat terroriserer, vil vi være udfordret af de store flygtningestrømme,« siger Naser Khader.

Han mener, at kampflyenes andre opgaver – eksempelvis i Østersøen eller Arktis – må nedprioriteres, hvis der er problemer med at finde funktionsdygtige F-16-fly til missionen i Irak.

Kovending i Venstre

Både forsvarsminister Carl Holst og udenrigsminister Kristian Jensen (V) understreger, at hjemtagningen af det danske F-16-bidrag ikke er en nedprioritering af Danmarks støtte til kampen mod Islamisk Stat.

»Med et radarbidrag vil Danmark fortsat yde substantiel støtte til koalitionens militære indsats,« fastslår de to ministre i en pressemeddelelse.

Ifølge ministrene er det naturligt, at de danske kampfly får en pause, men under valgkampen i maj og juni var Venstre ikke i tvivl: Mandatet for de danske kampflys mission i Irak skulle forlænges, når det nuværende mandat udløber med udgangen af september.

Det løfte måtte Venstre dog opgive, da forsvarets flymekanikere i et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i juli meddelte, at de er overanstrengte og derfor ikke kan klare endnu en tørn, når det nuværende folketingsmandat udløber den 1. oktober.

Dyb indånding

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Helle Malmvig og Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor ved Institut for Statskundskab under Københavns Universitet, bør politikerne dog tage en dyb indånding og overveje, om Danmark nødvendigvis skal blive ved med at deltage i den skarpe, militære ende. Eller om Danmarks millioner af skattekroner er givet bedre ud ved at bruge dem på den humanitære krise og de flygtningestrømme, som krigene i Irak og Syrien udløser.

»At vælge indsats er måske endnu vigtigere i 2015, end det var i 2014. Primært fordi det er tydeligt, at den militære indsats ikke har leveret en hurtig sejr, og at den humanitære situation kræver en større og længerevarende indsats. Derfor er der stor efterspørgsel på netop det område. Danmark må afgøre, hvad vi mener er det bedste bidrag, vi kan yde, for indsatsen mod IS kan meget vel blive lang og omkostningsfuld. Den afgående formand for den amerikanske generalstab, general Martin Dempsey, sagde i august 2015, at krigen mod IS vil vare 20 år,« skriver de to eksperter i en ny rapport med titlen: »Hvordan ender det? Flygtninge, Borgerkrig og de danske dilemmaer i Irak og Syrien«.