K: Jægersoldater skal overholde krigskonventioner

Den konservative forsvarsordfører Helge Adam Møller står stejlt på kravet om, at danske soldater skal overholde de internationale konventioner i krig.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten" fremgår det, at danske jægersoldater skulle have klædt sig ud som civile afghanere. Og det er ifølge direktøren for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, i strid med krigens love, som de er nedfældet i Genèvekonventionen.

Den konservative forsvarsordfører Helge Adam Møller vil ikke tage stilling til, om de danske soldater har ignoreret konventionerne i den konkrete sag, men han siger til berlingske.dk, at alt hører op, hvis ikke danske soldater overholder de internationale krigslove.

- Jeg ved godt, at fjenden ikke overholder de regler, men det er en moralsk glidebane, hvis vi ikke gør det. Det skal vi. Punktum, siger Helge Adam Møller, der selv er major af rang.

- Den krig, vi er midt i, er også en kamp om demokratiske værdier, og også derfor er det vigtigt, at vi følger reglerne til punkt og prikke, siger Helge Adam Møller.

- Men konventionerne er jo skrevet i en hel anden tid - de yngste af dem er mere end 50 år gamle - kunne det ikke være på tide at se på, om konventionerne overhovedet giver mening i forhold til de konflikter, vi står i i dag?

- Jo, men det skal gøres i de rette fora. Og så længe konventionerne gælder og ser ud, som de gør, så skal vi overholde dem. Men på given foranledning vil jeg spørge forsvarsministeren og udenrigsministeren, om der er grundlag for at justere konventionerne, og om der er internationele drøftelser igang om det, lyder det fra den konservative forsvarsordfører.

Forsvaret forsøger at standse udgivelsen af jægersoldatens bog, da bogen efter Forsvarets vurdering skader statens sikkerhed. Fogedretten forventes at træffe afgørelsen i sagen kl. 13.00. Følg sagen på berlingske.dk.