K: Indvandrere skal lære af de ældre

Ældre skal lære den tunge gruppe af indvandrere at gå på arbejde, foreslår de Konservatives nye formand for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.

Der er i den grad behov for nye tanker, hvis den sidste gruppe af indvandrere og andre skal i job. Folkepensionister og efterlønnere skal tage dem i hånden og simpelthen lære dem at gå på arbejde. At møde til tiden, fortælle om madpakker, jargon på arbejdspladsen og arbejdsrutiner. De gamle skal til gengæld have lov til at arbejde op til 500 timer uden at blive trukket i efterløn eller pension, og virksomheden bør have omkring 30 procent af lønnen refunderet af det offentlige.

Sådan lyder tankerne fra Knud Kristensen. Han er ikke bare nyvalgt til Folketinget for de Konservative, men også ny formand for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg og har samtidig sin egen entreprenørvirksomhed med cirka 100 medarbejdere.

»Ja, vi er nødt til at konstatere, at vi har med en gruppe at gøre, som ikke bare lige kan komme ud på arbejdsmarkedet. Og derfor er vi nødt til at gøre tingene på en lidt anderledes måde,« hævder Knud Kristensen, der vil tage sine ideer med til de kommende møder med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Dansk Industri har i en rapport fastslået, at hvis alle kommuner var lige så effektive som Ishøj, ville 28.000 flere indvandrere være i arbejde. I øjeblikket står 115.000 indvandrere helt uden for arbejdsstyrken, og det er halvdelen af alle indvandrere fra ikke-vestlige lande.

Venstres ordfører, Jens Vibjerg, mener ikke, tankerne fra Knud Kristensen er så realistiske. Folketinget har allerede i stor stil lavet initiativer for folkepensionister og efterlønnere.

»Vi har i dag mentorordninger – også med offentlige tilskud – og faktisk er resultaterne rigtigt gode, men ordningerne bliver bare ikke brugt i kommunerne. Det er problemet. Kommunerne skal være meget bedre til at lære af hinanden,« mener Vibjerg.