K: Halv milliard til børnehaver

Burhøns skal ikke behandles bedre end børn, lyder det fra de Konservative, som vil bruge 500 mio. kr. på at udbygge og renovere landets vuggestuer og børnehaver. Venstre vil ikke umiddelbart bakke op om idéen.

De Konservatives forslag kan være med til at forbedre forholdene i børnehaven Balder i Baldersgade på Nørrebro, der lider under graffiti og dårlige fysiske rammer. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

De Konservative er nu så trætte af børneinstitutionernes ringe forfatning, at partiet nu vil bruge 500 mio. kr. på at renovere og udbygge landets vuggestuer og børnehaver.

»Vi er rigtig gode til at give rettigheder til burhøns, mens vi er mindre kritiske over for de forhold, som vi byder vores børn. I nogle børnehaver og vuggestuer er de fysiske rammer simpelthen ikke i orden. De skal renoveres og udbygges, så vi får skabt et godt miljø for børnene,« siger familiepolitisk ordfører Per Ørum Jørgensen (K), om forslaget, der skal ses som et konservativt udspil til den kommende finanslov.

Partiet vil putte den halve milliard kr. i en pulje, som landets kommuner så kan søge penge til at forbedre de fysiske rammer i pasningstilbudene. Det skal ske ved en fifty-fifty ordning, så hvis for eksempel Hillerød kommune søger om 10 mio. kr., skal kommunen selv afsætte 10 mio. kr. til formålet.

»På den måde får vi renoveret bygninger for en milliard,« konkluderer Per Ørum Jørgensen.

Regeringen har i forbindelse med regeringsgrundlaget fra 2005 allerede øremærket to mia. kr. til bedre kvalitet i børnepasningen. Heraf er den ene milliard indtil videre blevet brugt - primært til forbedrede vilkår for socialt udsatte børn. Det er ud af den resterende milliard kr., at de Konservative nu vil bruge 500 mio. kr. til at bringe børnehaver og vuggestuer i en bedre forfatning.

Venstres familieordfører Inger Støjberg vil ikke tage stilling til, om pengene skal bruges på renovering.

»Jeg er ikke afvisende, men jeg vil heller ikke sige, at det præcis er det, som halvdelen af den næste milliard skal bruges til. Vi skal bruge pengene så fornuftigt som muligt, og derfor skal vi grundigt diskutere det,« siger Inger Støjberg, der også hæfter sig også ved, at det primært er en kommunal opgave at sørge for ordentlige forhold i daginstitutionerne.

Omtrent samme toner lyder fra Dansk Folkeparti. Næstformand Peter Skaarup er enig i, at renoveringer mange steder kan være tiltrængt. Derfor skal især kommunerne tage et tjek på de fysiske rammer.

»Men vi føler os ikke forpligtiget i forhold til, at der lige skal bruges en halv milliard kr. på det,« siger Peter Skaarup.

Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen mener først og fremmest, at det er vigtigt at få afskaffet de mange lukkedage i daginstitutionerne. Dog mener han, at der er fornuft i det konservative forslag.

»Men jeg tror nu det bliver, som vor far, Venstre, bestemmer. Og når Venstre som sædvanlig er fodslæbende, og man også skal blive enig med Dansk Folkeparti, så ender det her bare med at være en sommerballon,« siger Carsten Hansen.