K finder trussel mod udlændinge-politik større end Fogh

De Konservative er uenige med statsministeren i, at det bare er et »hjørne« af udlændingepolitikken, der er under pres fra EU. »Det kan ødelægge vores stramme udlændingepolitik,« mener politisk ordfører Henriette Kjær (K).

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) taler om, at EU-reglerne kun vedrører et »hjørne« af den danske udlændingepolitik, er man hos regeringspartneren, de Konservative, mere højrøstede i vurderingen af truslens alvor og omfang.

»Det er et væsentligt problem, at det her kan ødelægge vores stramme udlændingepolitik. Jeg vil bestemt ikke negligere det,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).

Så du mener ikke, at der bare er tale om et hjørne?

»Nej, jeg mener, at der er tale om et væsentligt problem. Det er et problem, at vi ikke selv kan bestemme vores udlændingepolitik,« siger hun.

På trods af den åbenlyse forskel i retorikken og vurderingen af truslen mod den danske udlændingepolitik, erklærer de Konservative sig dog tilfredse med statsministerens handlingsplan, som han fremlagde tirsdag.

»Statsministeren har vist sig parat til at løse problemet omgående,« siger Henriette Kjær.

Da Fogh i tirsdags talte om, at EU kun påvirker »et hjørne« af udlændingepolitikken, hæftede han sig især ved den seneste dom fra EF-Domstolen. Den betyder, at man ikke kan kræve, at en ægtefælle skal have lovligt ophold i et andet EU-land for at få familiesammenføring. Derimod forholdt Fogh sig ikke meget til, at Udlændingeservice også har medgivet, at EU-reglerne tillader familiesammenføring uden hensyn til den danske 24-års regel, tilknytningskrav, boligkrav, særlige forsørgelseskrav, krav om bankgaranti og de såkaldte fætter-kusine-regler.

At de stramme danske familiesammenføringsregler vil kunne omgås med få ugers arbejdsophold i et andet EU-land, ændrer dog ikke på den sag.

»Der er bare tale om et hjørne,« fastslår Venstres politiske ordfører Inger Støjberg.

Venstre har dog også eksperterne imod sig. De har samstemmende konkluderet, at udlændingeloven bliver punkteret af EU-reglerne. Men så simpelt er det ikke, siger Støjberg:

»Ansøgerne skal jo stadigvæk gennemgå en individuel vurdering. Og her vil det blive vurderet, om der virkelig er tale om en vandrende arbejdstager, eller om det er noget fusk.«

Foghs beskrivelse af problemet står også i modstrid til, hvad regeringens egen EU-ekspert, vicekontorchef i Udenrigsministeriet Bolette Weis Fogh, udtalte på regeringens vegne op til dommen fra EF-domstolen. Den 3. juni lød hendes advarsel: »Man vil herved fuldstændig udhule medlemslandenes nationale regler om indvandring fra tredjelande herunder familiesammenføringer med statsborgere fra tredjelande.«

Men det er helt naturligt, at regeringens egen ekspert har udtalt sig så markant anderledes end statsministeren, mener Støjberg.

»Det er fuldstændig logisk, at hun tegner positionen op. Der er jo forskel på, hvad man siger, når man på forhånd gør indsigelse, og så hvad man siger efterfølgende, for nu ved vi helt faktuelt, hvordan dommen ser ud,« siger Inger Støjberg.

Men det er svært at forstå, hvordan der både kan være tale om »en fuldstændig udhuling« og bare »et hjørne«?

»Jo, men nu ved vi jo ikke, om dommen er faldet lidt blødere ud, end det så ud til, da regeringens ekspert gjorde indsigelse.«