K: Færre støttekroner til dansk landbrug

De Konservative vil gå enegang i EU og lade danske landmænd betale ekstra til naturpleje.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den konservative formand Lars Barfoed vil tage mere end en halv milliard kroner fra EUs direkte støtte til danske landmænd og i stedet bruge pengene på økologi og en genopretning af udsatte naturområder rundt om i landet. Dermed er de Konservative endnu en gang på kollisionskurs med regeringspartneren Venstre.

»Vi skal udnytte mulighederne maksimalt for at bruge EU-landbrugsstøttemidler til naturpleje. Det er en god finansieringskilde til at øge naturarealerne i Danmark, for det belaster ikke de offentlige finanser,« siger Lars Barfoed.

Forslaget er en del af en ny konservativ naturplan for 2020, som Lars Barfoed vil have skrevet ind i et evt. kommende VK-regeringsgrundlag. Venstres fødevareminister Henrik Høegh mener, at EU-reglerne for at bruge landbrugsstøtte til naturformål skal moderniseres før de Konservatives forslag kan realiseres, men det vil de Konservative ikke vente på. Også Landbrug og Fødevarer, der repræsenterer det samlede landbrugs- og fødevareerhverv, advarer mod dansk enegang.

Det er meget uheldigt, hvis Danmark går foran i en situation, hvor mange landmænd er presset økonomisk,« siger Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug og Fødevarer.

Med udspillet tilslutter de Konservative sig Socialdemokraternes ambition om, at ti procent af EUs landbrugsstøtte skal bruges på miljøtiltag inden for landbruget.

»Det er positivt, hvis de Konservative nu melder sig ind i miljøkampen og er klar til at bryde med Venstres linje om, at der bare skal sikres flest muligt penge til landbruget,« siger miljøordfører Mette Gjerskov (S), der bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening.

Dansk landbrug modtager 7,3 mia. kr. om året i direkte støtte fra EU. Sidste år blev der afsat 117 mio. kr. til en mere naturvenlig udnyttelse af jorden, og det er det beløb, som de Konservative nu vil hæve til over 700 mio. kr.