K erkender svigt i sag om krigsforbrydere

Justitsministeriet har i flere år kendt til myndighedernes problemer med at tjekke krigsforbryderes fortid. K's retsordfører erkender problemet.

De Konservative erkender nøl i jagt på krigsforbrydere, der opholder sig i Danmark. Problemet er, at myndighederne ikke kan tjekke krigsforbryderes fortid, og det blev Justitsministeriet orienteret om for flere år siden.

- Det burde have været på plads for lang tid siden. Det er ganske alvorlige sager, vi taler om, så her kunne regeringen godt have taget sig mere sammen, siger retsordfører Tom Behnke (K), der dermed langer ud efter sin egen partitop.

Justitsminister Lene Espersen (K) skriver i et svar torsdag, at reglerne bør ændres, men at sagen foreløbig er sendt videre til Integrationsministeriet.

Domstolene har nægtet myndighederne adgang til oplysninger om en række mænd, der er kommet til Danmark fra det tidligere Jugoslavien mellem 1991 og 2006. Tom Behnke vil finde ud, hvorfor der er gået så lang tid.

Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager (SAIS) bragte sagen op allerede i 2003. Udsigten til ændrede regler glæder statsadvokat Birgitte Vestberg.

- Vi vil være meget tilfredse, hvis vi får adgangen. At vi ikke får den før, vil jeg nødigt kommentere. Det er et politisk spørgsmål, siger statsadvokat Birgitte Vestberg til Ritzau.

/ritzau/