K-bagland: Per Stig bedre udenrigsminister

Et flertal af de Konservatives lokalformænd vil hellere have Per Stig Møller som udenrigsminister end deres formand, Lene Espersen.

Lene Espersen ærgrer sig over, at DFs kritik fjerner fokus fra de gode ting, regeringen gør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lene Espersen er blevet alt andet end populær ved at presse Per Stig Møller ud af Udenrigsministeriet for selv at overtage stolen. Langt ind i de Konservatives bagland så man hellere Per Stig Møller i spidsen for udenrigspolitikken end formand Lene Espersen.

Det viser en rundspørge foretaget i går af Berlingske Research, hvor 56 ud af 97 lokalformænd har svaret. Direkte adspurgt, hvem de foretrækker som udenrigsminister, svarer 41 pct. Per Stig Møller, mens bare 30 pct. vælger Lene Espersen.

»Jeg savner Per Stig i disse dage,« siger Steen Myrwick, der er lokalformand i Syddjurs.

Det er balladen om Lene Espersens aflyste møde om Arktis med blandt andet den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, der får baglandet op af stolene. Ikke mindst det faktum, at aflysningen skyldes en privat solferie på Mallorca med familien, har affødt kritik. Ikke bare fra Dansk Folkeparti, der i denne uge langede voldsomt ud efter regeringstoppen.

»Jeg har sympati med den kritik, Dansk Folkeparti kommer med. De burde have holdt det internt, men de har jo ret. Når man er minister, er det et topjob, og der følger afsavn med. Sådan er det også i toppen af erhvervslivet. Man må holde sin ferie, når jobbet tillader det. Der er ikke plads til småromantik,« sige Steen Myrwick, der er blandt de 48 pct. af lokalformændene, der mener, at Lene Espersen skulle have deltaget i mødet, og han kræver handling nu.

Kom i gang!

»Regeringen må saftsuseme se at komme i gang og få noget drev i det her land. Det er da hyggeligt på Mallorca. Jeg har selv været der, men jeg bedrev heller ikke meget politik,« siger Steen Myrwick.

På Christiansborg giver de Konservatives politiske ordfører og gruppeformand Henriette Kjær ikke meget for undersøgelsen.

»Det er jo som at diskutere datoen for juleaften. Lene Espersen er udenrigsminister og Per Stig Møller er kulturminister. Og det er han glad for. Lene Espersen har siddet i seks uger, og man kan umuligt bedømme hendes formåen endnu,« siger Henriette Kjær.

Hun erkender, at Lene Espsersen burde have taget mødet om Arktis, ligesom hun erkender, at der er åbenlyse problemer i regeringen og behov for handling. Men baglandet skal også tage sig sammen, lyder budskabet.

»Vi har brug for et bagland, der bakker op om ministrene og den formand, de selv har valgt. De skulle hellere bruge kræfterne på at komme ud og skaffe nogle konservative stemmer,« siger Henriette Kjær.

Hun kan se tilbage på en uge, hvor balladen i VKO har været smadret det momentum, som regeringen forsøgte at bygge op med den store regeringsrokade og lanceringen af et nyt arbejdsprogram

»Vi har en stor opgave i at erobre dagsordenen påny. vi er nødt til at relancere vores regeringsprogram,« siger Henriette Kjær.

Det var ikke muligt at få en kommentar til rundspørgen fra Lene Espersen i aftes. Men kritikken har gjort indtryk, bedyrede hun i et interview tidligere på dagen.

»Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at vise danskerne, at jeg passer mine ting som udenrigsminister,« siger Lene Espersen.