K: Alene lægefagligt skøn skal bestemme operationer

Den konservative sundhedsordfører er bekymret, efter at flere læger har slået alarm over, at der udføres unødvendige operationer som led i en økonomitænkning.

Foto: Martin Dam Kristensen, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det kan jeg kun stå uforstående over for.

Sådan lyder den prompte reaktion fra De Konservatives sundhedsordfører Vivi Kier på udmeldingen fra en række læger i Berlingske Tidende og Ugeskrift for Læger om, at der i dag udføres en række unødvendige operationer på grund af økonomiske incitamenter.

Operationer bør alene bero på en lægefaglig vurdering, mener Vivi Kier.

- En læge skal kun indstille en patient til operation, hvis det er den behandling, som patienten skal have. Det er ene og alene et lægefagligt skøn, så jeg synes ikke, det lyder rart, at man opererer, uden at der er belæg for det.

Hun understreger, at hun generelt har stor tillid till landets læger, og at den aktuelle udmelding fra lægerne selv derfor giver anledning til bekymring.

- Mit udgangspunkkt er, at læger tager deres lægeløfte og lægegerning meget seriøst, og at læger ikke indstiller en patient til operation, hvis vedkommende ikke skal opereres. Så dette er meget bekymrende, fastslår Vivi Kier.