Jyske sygehuse går uden om danske økologiske varer

Patienterne på flere jyske sygehuse må kigge langt efter økologiske fødevarer fra Danmark, fordi tre regioner køber ind samlet, og det kan danske økologer ikke altid honorere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil have mere økologisk mad på menuen i offentlige kantiner, men det er langt fra altid dansk økologisk mad, der ender på tallerkenerne.

En række af landets hospitaler er ifølge DR Nyheder bundet af store indkøbsaftaler, der gør, at pengene i flere tilfælde går til at købe udenlandske økologiske fødevarer i stedet for økologiske varer fremstillet i Danmark.

Når sygehusene i Region Midtjylland, Syddanmark og Nordjylland skal handle økologiske varer, skal det nemlig gøres i form af én samlet indkøbsaftale de tre regioner imellem.

Ifølge cheføkonoma Bente Sloth fra Aarhus Universitetshospital giver det så store ordrer, at de danske økologer ikke altid kan være med, og derfor købes varerne fra udenlandske producenter.

»Det giver overhovedet ingen mening,« siger Bente Sloth til DR Nyheder.

Også på Regionshospitalet i Randers ærgrer man sig over at været bundet af en fælles indkøbsaftale.

»For mig vil det give meget mere mening at handle lokalt og få lokale råvarer ind ad døren, og jeg tror også, at det vil være billigere,« lyder det fra cheføkonoma Mona Carøe.

I både Randers og Aarhus ønsker man friere tøjler til at købe ind, og det ønske bakkes op af Økologisk Landsforening.

»Næste gang man skal ud og lave udbud, så synes jeg, at man skal tænke sig om og måske lade være med at gå sammen om at lave de her kæmpe-udbud, som spænder ben for rigtig meget,« siger projektleder Rikke Thorøe Grønning, Økologisk Landsforening, til DR Nyheder.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil gerne hjælpe regionerne til både billigere varer og mere økologi. Det er netop derfor, der er oprettet en rådgivning, der hedder »Kloge Fødevareindkøb«, oplyser han til DR.

Regeringen har et mål om, at alle offentlige køkkener i 2020 skal være mindst 60 procent økologiske.