Jyske håndværkere er bedre til at tage hånd om lærlinge

Jyske lærlinge har nemmere ved at finde praktikpladser end deres sjællandske kolleger. Borgmestre mener, det kan skyldes mentalitetsforskelle.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et rekordstort antal unge mangler praktikplads i en virksomhed. 13.000 unge stod i maj uden lærlingeplads, og for hver elev, der indgår en praktikaftale med en virksomhed, er der fire, der ikke kan finde en plads, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge Jyllands-Posten.

Derudover viser analysen, at det første og fremmest er de unge øst for Storebælt, der har svært ved at finde praktikpladser. Der er især rift om pladserne i de storkøbenhavnske kommuner, hvor der i gennemsnit står seks uden aftale, hver gang en virksomhed ansætter en lærling, fortæller senioranalytiker i AE Mie Dalskov Pihl.

»Når de københavnske virksomheder på den måde falder bagud, bør det få alarmklokkerne til at ringe. Praktikpladsmanglen stiger generelt, men problemet er langt større i København,« siger hun.

I Greve Kommune ansætter kun knap en fjerdedel af virksomhederne en lærling. Borgmester Pernille Bechmann (V) mener, at en del af forklaringen kan være, at mange sjællandske virksomheder har en tendens til at være sig selv nærmest.

»Det kan godt være, at jyderne er lidt bedre til det med dialog og den nære kontakt. På Sjælland er vi måske os selv en anelse nærmer, og derfor er det vigtig, at vi er med til at skabe rum for dialogen. Jeg tror, at virksomhederne gerne vil have de unge,« siger hun.

I Rebild Kommune ansætter næsten 40 procent af virksomhederne en lærling, og overordnet set er billedet, at virksomhederne i især de nord- og vestjyske kommuner er dygtige til at tage ansvar for de unge håndværkeres uddannelse.

»Det er måske en mentalitetsforskel hen over landet. Det tyder geografien jo i hvert fald på,« siger borgmester i Rebild Kommune Leon Sebbelin (R).