Jyske Bank listet op som partner til skattelyselskaber

Jyske Bank optræder adskillige steder i en række lækkede dokumenter med blandt andet banker, der samarbejder med selskaber i skattelylande.

Foto: Henning Bagger

Det blev forsidehistorier verden over, da navnene på flere end 100.000 selskaber i skattelylande og navne på flere af selskabernes samarbejdspartnere blev lækket til en stor database, og navne som Deutsche Bank - en af verdens største banker - dukkede op.

Nu har DR Nyheder fået adgang til den såkaldte Offshore Leaks Database, som viser sig også at have listet Jyske Bank op som samarbejdspartner til skattelyselskaberne. Den danske bank optræder i mere end 100 dokumenter i databasen, skriver DR Nyheder.

Blandt andet på en liste over banker, som »har et forhold til« en ansat hos rådgivningsselskabet PortCullis TrustNet, som lever af at oprette skattelyselskaber.

Og det er påfaldende, at Jyske Bank bliver nævnt i den sammenhæng, mener rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet Christen Amby, selv om det i sig selv i ikke ulovligt at agere bankforbindelse for selskaber i skattely.

»Det viser, at de har haft et tæt samarbejde med i hvert fald en af de internationale organisationer, som rådgiver folk, der vil gemme penge på den ene eller anden måde,« siger Christen Amby til DR Nyheder.

»Det er typisk folk, der vil skjule deres identitet over for skattemyndighederne, så de slipper for at betale skat,« siger han.

Også skatteekspert og forfatter Richard Brooks, der har arbejdet i det britiske skattevæsen, undrer sig over, at Jyske Bank er at finde i de lækkede dokumenter.

»Det er overraskende at se en mainstream, på verdensmarkedet relativt lille, dansk bank på listen. Det antyder, at der er en form for et tæt forhold,« siger Richard Brooks.

Chefen for Jyske Banks afdeling for udenlandske privatkunder, Jens Lauritzen, afviser, at banken arbejder tæt sammen med Portcullis Trustnet.

»Vi har ikke noget formaliseret samarbejde med PortCullis. De har en liste over ti banker, i øvrigt meget velrenommerede banker, vil jeg sige. Hvorfor vi står på den liste, ved jeg ikke. Det er ikke noget, vi har bedt dem om,« siger Jens Lauritzen til DR Nyheder.

I DR-dokumentaren »I Skattely« afsløres en formuerådgiver i Jyske Banks schweiziske afdeling foran skjult kamera i at rådgive om, hvordan man kan snyde de danske skattemyndigheder, og flere eksperter beskriver rådgivningen som medvirken til skatteunddragelse. Jyske Bank afviser, at banken har foretaget sig noget ulovligt, og siger, at man har forsøgt at rådgive om lovlige løsninger, selv om kunden efterspurgte råd om skatteunddragelse. DR afviser at have efterspurgt ulovlige løsninger.