Jyske Bank beskyldes for at hjælpe kunder med skattesnyd

Jyske Bank afviser, at DR Dokumentars skjulte optagelser afslører rådgivning om skattesnyd.

DR Dokumentaren »I skattely«, der bliver sendt mandag aften på DR, viser angiveligt, hvordan Jyske Bank er parat til at hjælpe danskere med at skjule formuer for skattemyndighederne, skriver Politiken.

I programmet indgår skjulte optagelser, der viser, hvordan Jyske Bank i Schweiz foreslår en plan, som indebærer, at en dansker skal flytte til England, etablere selskab i Gibraltar og bankkonto i Schweiz for at eliminere skatten af kommende millionindtægter. Men kunden er i virkeligheden journalist udstyret med en dækhistorie om millionindtægter fra et nyudviklet produkt.

»I princippet kan du holde det hele skattefrit. Så vidt jeg kan se. Så kan det ikke fås billigere,« siger Jyske Banks rådgiver på optagelsen.

Jyske Bank afviser anklagerne.

»Vi rådgiver ikke om skatteunddragelse«, siger Jyske Banks chef for private banking i Europa, direktør Jens Lauritzen, der mener, at DR manipulerer.

»De har lavet 11 timers skjulte optagelser. Ud af det bruger de 10 minutter. Vi tager dyb afstand fra både deres metode og fra slutresultatet«, siger han.

Jens Lauritzen medgiver, at når han ser, hvad Jyske Banks rådgiver i banken i Zürich, siger på de skjulte optagelser, »så er der meget, som stritter mod vores retningslinjer. Men når man kender sammenhængen, så er det helt efter bogen, hvad der er foregået«.

Han erkender også ifølge Politiken, at bankens rådgiver i de skjulte optagelser siger ting, som »er helt sort og ikke lyder kønt«, og at rådgiveren forklarer, at danskeren kan skjule sine penge hos Jyske Bank.

»Danmark ved jo ikke, at du har en konto i Schweiz. Det behøver de jo ikke vide noget om. Vi udleverer ingen navne her«.

Dokumentarchef i DR, Steen Jensen, afviser kritikken fra Jyske Bank.

»Det afgørende er, at den måde, der klippes og redigeres på, er retvisende for det forløb, der har været, og at hovedpunkterne er gengivet på en retvisende måde. Det er de«, siger han.

Skatteminister Holger K. Nielsen er vred over afsløringerne.

»Hvis det, jeg hører, er korrekt, så afslører det jo desværre, at nogen har en afsporet forståelse af, hvad man må og ikke må rådgive om. Og at den form for rådgivning ser ud til at række ind i velrenommerede virksomheder og brancher. Jeg mener ikke, det er svært at se, hvor grænsen mellem lovligt og ulovligt går, og det er også min oplevelse, at langt størstedelen af rådgiverne opererer på den rigtige side af loven. Derfor vil jeg også på det kraftigste opfordre til, at organisationerne i de her brancher meget klart lægger afstand til det, vi ser her,« siger han til Politiken.