Jysk milliardær kaster tusindvis af kroner efter nejkampagne

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Omkring 600.000 danskere har klikket sig ind på den 72-årige EU-kritikers videoer. Søren Toft-Jensen vil have folk til at stemme nej til at fjerne det danske forsvarsforbehold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, glædelig weekend og velkommen til Berlingskes overblik over dagens vigtigste historier.

I dag skal vi forbi historien om europæiske våbenlagre, der begynder at være i bund, mens Berlingske også kan fortælle, at Forsvaret vil have flere værnepligtige i trøjen.

Vi skal også forbi en jysk milliardær, der fører nejkampagne for tusindvis af kroner, og historien om, at partierne bag landbrugsaftale langer ud efter regeringen.

Men vi lægger ud med et muligt skattesmæk til dig, der handler med kryptovaluta.

God læselyst.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Ekstraregning til tusindvis af danskere

Flere og flere danskere ser muligheder i at investere i kryptovaluta. Faktisk estimerer Skattestyrelsen, at omkring en halv million danskere nu handler med valutaen.

Men knap så mange af dem får indberettet og betalt den korrekte skat af deres handel.

Nu har Skattestyrelsen så taget skrappere midler i brug for at få alle pengene hjem. Og det kan ende med at blive dyrt for pengepungen.

»Der er mange danskere, som enten ikke får betalt skat af deres kryptogevinster overhovedet eller ikke betaler den korrekte mængde skat. Og det resulterer i en ekstra skatteregning,« siger Claus Høegh-Jensen, partner og leder af PwCs personskatteafdeling.

Du kan læse hele Berlingskes historie her.

Ukraine skriger på våben. Men europæiske lande er i dilemma

Flere europæiske lande var hurtige til at sende våbenhjælp til Ukraine i krigens første uger. Men nu er lagrene ved at være i bund, og produktionen i USA kan ikke følge med.

Imens har ukrainske styrker affyret en uges leverancer af panserværnsraketter på ét døgn for at stække den russiske offensiv i Østukraine.

Ukrainerne beder indtrængende om flere våben, men allerede nu – blot tre måneder inde i krigen – er forsyningerne af visse våbentyper i nogle europæiske lande ved at nå bunden.

I andre lande drøfter man, om man kan undvære de våben, der er brug for i Ukraine, hvis man stadig skal kunne forsvare sig selv.

Det dilemma bliver kun endnu mere akut de kommende måneder, forudser en amerikansk militærforsker.

Du kan læse hele den historie hos Berlingske her.

En ukrainsk soldat i Ukraines hovedstad, Kyiv, med et våben, der er beregnet til at skyde at skyde droner ned med.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Oleg Petrasyuk/Ritzau Scanpix.

Danske reservesoldater skal måske igen trække i trøjen

Indtil 2004 havde Danmark et såkaldt mobiliseringsforsvar, hvor tidligere værnepligtige årligt trænede til krig, så de var klar, hvis der skulle udbryde krig. Det blev nedlagt, fordi truslen dengang vurderedes for lille.

Men nu foreslår Forsvaret selv, at man genindfører det. Det oplyser centrale kilder i Forsvarets øverste ledelse til Berlingske.

Helt konkret kommer Forsvaret til at byde ind med et ønske om fremover at få 6.000 nye værnepligtige om året, der skal aftjene 11-12 måneders værnepligt. Det skal øge Danmarks evne til at mobilisere en masse soldater i tilfælde af krig og krise.

Dermed er Forsvaret på linje med udmeldinger, der blandt andet tidligere har lydt fra oppositionspolitikerne.

Det kan du læse mere om hos Berlingske her.

Jysk milliardær har brugt 100.000 på nejkampagne

Søren Toft-Jensen er ikke politiker. Han er erhvervsmand, og han har tjent millioner på sin virksomhed Borg Automotive, som han solgte for fem år siden.

Men han er en mand med en mission. For Søren Toft-Jensen kan ikke lade være at blande sig, når der skal stemmes om EU-forbehold. Det gjaldt ved afstemningen om retsforbeholdet i 2015, og det gælder nu.

Indtil videre har den jyske milliardær brugt 100.000 kroner på nejkampagnen på Facebook og Instagram, skriver Jyllands-Posten.

»Vi er gået ind i et EU-samarbejde på betingelse af, at vi som land kunne have nogle forbehold. Så synes jeg, det er hovedløst, at vi skal blive ved med at stemme om at opgive vores forbehold. Jeg tror i virkeligheden, det bunder i, at politikerne er mere positive overfor EU, end befolkningen er,« forklarer han til avisen.

Og kampagner som hans kan sagtens være med til at afgøre valg, siger en valgforsker.

Det kan du læse mere om hos Jyllands-Posten her.

Partier bag landbrugsaftale langer ud efter regeringen

Der er endnu ikke leveret på centrale initiativer i landbrugsaftalen fra efteråret 2021. Og det er landbrugs- og fødevareministerens ansvar, mener partierne bag aftalen.

Det skriver Information i dag, efter at avisen fredag kunne fortælle, at flere af de aftalepunkter, der skal sætte skub i udtagningen af 100.000 hektar lavbundsjorder inden 2030, fortsat ikke er blevet til noget.

Både Enhedslisten, De Konservative og Venstre mener, at regeringen nøler. Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) svarede fredag på kritikken.

»Altså, jeg har lige godkendt en indstilling til, hvordan ekspertgruppen skal skrues sammen, så der er da ved at ske noget. Men jeg er med på, at når man tænker på, at aftalen blev lavet i oktober, så er det jo ikke, fordi man er ved at falde bagover af farten. Det er jeg da med på,« sagde han til Information.

Læs hele Informations historie her.

Fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn under præsentation af grønt landbrugsudspil på et pressemøde på Københavns Universitet, Tåstrup Campus, i april 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Det sker i dag: Aktiv dødshjælp og Champions League

I dag bliver der holdt Aarhus Pride, hvor folk går på gaden for at sikre lige rettigheder og muligheder for alle, uanset kønsidentitet og seksuel orientering.

Lørdag er også en stor dag for fodboldentusiaster. Især hvis man holder med Liverpool eller Real Madrid. De to klubber skal nemlig kæmpe om Champions League-trofæet, når kampen fløjtes i gang klokken 21. Den skulle være spillet i Sankt Petersborg i Rusland, men på grund af landets invasion af Ukraine spilles den i stedet på Stade de Paris i Frankrig.

Et andet sted i Frankrig uddeles en anden prestigefyldt pris. I dag slutter filmfestivalen i Cannes nemlig, og her skal guldpalmen (Palme d'Or) og en stribe andre priser uddeles ved afslutningsceremonien.

Sidst, men ikke mindst, kan Belgien i dag fejre 20-års jubilæum for aktiv dødshjælp. Det blev lovliggjort i maj 2002.