Jyllands-Posten-tegner modtager trusler efter Kina-satiretegning

I kølvandet på satiretegningen af det kinesiske flag har Jyllands-Postens bladtegner modtaget adskillige trusler på e-mail og er blevet opfordret til at søge krisehjælp. Jyllands-Posten oplyser til MediaWatch, at mediet tager de fornødne forholdsregler.

 
Jyllands-Postens bladtegner, Niels Bo Bojesen, har modtaget trusler på mail og er blevet opfordret til at søge krisehjælp.

Niels Bo Bojesen, der er bladtegner for Jyllands-Posten, og som står bag den omstridte satiretegning af det kinesiske flag, har modtaget trusler på e-mail og er blevet opfordret til at søge krisehjælp. Det skriver MediaWatch.

I satiretegningen bragt i Jyllands-Posten er stjernerne i det kinesiske flag erstattet af virussymboler. Tegningen er en henvisning til den dødelige coronavirus, men da herboende kinesere blev opmærksomme på karikaturen udløste det hård kritik.

I en pressemeddelelse skrev den kinesiske ambassade i Danmark, at Jyllands-Posten måtte tage ansvar og offentligt undskylde over for den kinesiske befolkning. Det kinesiske handelskammer i Danmark stillede samme krav, og forklarede, at man er vred og skuffet.

Efterspillet har ifølge Lars Refn, der er bestyrelsesmedlem og tidligere formand for sammenslutningen Danske Bladtegnere, ført til trusler mod Niels Bo Bojesen. Det oplyser Lars Refn over for MediaWatch.

»Det er klart, at det har skræmt Niels Bo, at reaktionen har været så voldsom. Han ringede til mig i morges, fordi han var blevet bombarderet med truende henvendelser på e-mail og telefon. Det oplevede vi også i forbindelse med Muhammed-tegningerne i 2005,« siger han til MediaWatch.

I Berlingske kunne man tirsdag læse, at tilsyneladende falske profiler på sociale medier som Twitter, Facebook og det kinesiske Weibo publicerede hånende billeder, »memes«, og trusler mod såvel den danske befolkning som Niels Bo Bojesen selv.

I en artikel i Berlingske tirsdag forklarede Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, at han ikke anser tegningen for at være satire, idet den ikke engang er morsom, mener chefredaktøren:

»Det er kombinationen af en farve og symbolet for en coronavirus. Der er ikke nogen kritik. Det er en kommentar til en aktuel begivenhed. Det er ikke Kinas skyld. At bruge et flag til at fortælle en historie er noget, vi gør næsten hver dag. Den er ikke engang morsom, og for at være ærlig er det ikke vores bedste tegning, men den er bestemt heller ikke stødende,« sagde Jacob Nybroe tirsdag.

Lars Refn oplyser til MediaWatch, at det er ham, som har anbefalet Niels Bo Bojesen til at søge krisehjælp hos Dansk Journalistforbund.

Over for MediaWatch bekræfter Jacob Nybroe truslerne og oplyser, at avisen har taget rutinemæssige forholdsregler samt kontaktet myndighederne. Han ønsker imidlertid ikke at konkretisere truslerne over for mediet.