Jyder bliver fyret i bundter

Krisen rammer ekstra hårdt i udkantsområder. Tusindvis fyres i Vestjylland. Arbejdsløsheden er på ét år steget med 73 procent alene i Struer.

Jannie fra Struer overvejer at sælge sit barndomshjem efter en fyring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Inge-Lise Nielsen på 56 år er blevet fyret fra B&O efter 38 år på fabrikken i Struer.

»Jeg føler, jeg er blevet vraget, selv om jeg ved, at det er dårlige tider,« siger hun.

Finanskrisen slår i disse dage revner i livslange arbejdsliv og det i særdeleshed i Midt- og Vestjylland, hvor arbejdsløsheden nærmest eksploderer. Det sker i mindre byer, der er holdt oppe af få store virksomheder. Eksempelvis Holstebro og Struer, hvor arbejdsløsheden steg med 73 procent fra januar sidste år til januar i år. Og stigningen fortsætter.

»Det går ekstremt stærkt nu. De kommer i bundter. Næsten hver eneste dag,« siger Flemming Sørensen, formand for specialarbejderforbundet 3F i Holstebro, hvor produktionsvirksomheder enten lukker eller skærer ned på stribe. På et år er ledigheden blandt dette fagforbunds medlemmer lokalt steget fra 5,4 procent til 14,4 procent. Til sammenligning steg ledigheden på landsplan fra januar 2008 til januar 2009 fra 2,1 til 2,3 procent.

I mange produktionsvirksomheder i Vestjylland indføres for øjeblikket ordninger, hvor medarbejdere deler de tilbageværende stillinger og begynder at arbejde hver anden uge.

»Steder som Struer og andre tyndt befolkede områder med store virksomheder er meget følsomme over for udviklingen,« siger professor Peter Maskell fra Handelshøjskolen i København: »Det virker voldsomt nu, fordi krisen kommer efter en usædvanlig lang periode med velstand, høj beskæftigelse og gode økonomiske vilkår for alle.«

Professoren mener ikke, nogen lige nu kan vurdere, hvor dybt krisen stikker. Man skal huske, at ledigheden kommer fra et historisk lavt niveau. Og der mangler stadig arbejdskraft steder som ældre- og plejesektoren.

»Vi er i øjeblikket i et vadested i en kløft. Det er meget svært at sige, om vi kommer op på den gode eller dårlige side af denne her kløft,« siger Peter Maskell.