Justitsministeren erkender at gå imod PETs anbefaling: »Vi er ikke forpligtet til at indordne os efter, hvad en styrelse måtte mene«

Politiets Efterretningstjeneste – såvel som danske og udenlandske eksperter – vurderer, at det kan øge terrortruslen at overlade danske børn til deres omgivelser i syriske fangelejre for tidligere Islamisk Stat-medlemmer og sympatisører.

Justitsminister Nick Hækkerup ankommer, da han er kaldt i samråd om hjemtagelse af de danske børn fanget i teltlejrene i Syrien. Justitsministeren skulle blandt andet redegøre for, om det er korrekt, at regeringen i et år tilbageholdt Politiets Efterretningstjenestes vurdering af, at de danske børn og statsborgere, der er fanget i teltlejrene i Syrien, ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den socialdemokratiske regering er ikke forpligtet til at lytte, når »en styrelse« som Politiets Efterretningstjeneste, PET, i klare vendinger advarer om, at børn af danskere udrejst til Islamisk Stat på længere sigt kan udgøre en terrortrussel, såfremt de bliver efterladt i syriske fangelejre.

Det forklarede justitsminister Nick Hækkerup (S) tre gange på et samråd torsdag formiddag, efter at Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, på samrådet spurgte ministeren, hvorfor regeringen ikke fulgte tjenestens anbefaling.

»PET har lavet deres vurdering, og det er jo fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er ikke forpligtet til at indordne os efter, hvad en styrelse måtte mene,« sagde Nick Hækkerup:

»Vi lytter til vores efterretningstjenester, men vi lader ikke vores politik diktere af vores efterretningstjenester.«

»Vi er ikke bundet én til én af, hvad efterretningstjenesterne måtte komme med som deres vurderinger.«

Justitsministeren var indkaldt til samråd om PETs trusselsvurdering for at svare på spørgsmål afledt af den højaktuelle diskussion om de 19 danske børn, som opholder sig i fangelejre i Syrien.

Rosa Lund (EL) på vej til samråd med justitsminister Nick Hækkerup. Enhedslisten opfordrer sammen med Socialistisk Folkeparti og De Radikale til, at Danmark hjemtager de 19 danske børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

En »usandsynlig« trussel

I den såkaldte Vurderingen af Terrortruslen mod Danmark (VTD), som normalt offentliggøres hvert år af PET-afdelingen Center for Terroranalyse (CTA), lyder det i den seneste udgivelse fra marts 2020 om de danske børn, at det er »usandsynligt, at der udgår en aktuel terrortrussel fra børn af personer udrejst fra Danmark til konfliktzonen«.

»Det hænger først og fremmest sammen med børnenes nuværende lave alder,« lyder det videre. Ifølge en opgørelse denne uge fra Udenrigsministeriet er børnene mellem 1 og 14 år.

PET vurderer, at risikoen for, at børnene bliver radikaliserede og i sidste ende potentielt kan ende som terrorister, bliver større, jo længere tid børnene sidder fast i fangelejrene. Lejre, som huser tusindvis af børn og kvindelige sympatisører og medlemmer af det nedkæmpede terrorkalifat Islamisk Stat.

»Det er CTA’s generelle vurdering, at større børn, der vender hjem fra konfliktzonen eller fra lejre, kan udgøre en terrortrussel på grund af indoktrinering eller anden påvirkning i konfliktzonen (…) Risikoen for indoktrinering og påvirkning som udgangspunkt forøges, jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, herunder i lejrene i det nordøstlige Syrien,« vurderer PET og tilføjer, at denne risiko kan begrænses alt efter, hvordan hjemtagne børn bliver modtaget.

»Truslen fra udrejste fra Danmark, herunder fra udrejste børn, der kommer til Danmark, vil blandt andet kunne påvirkes af, hvorledes de modtages af de hjemlige myndigheder, herunder om de tilbydes støtte med henblik på eventuel afradikalisering og reintegration.«

Hvorfor var PETs vurdering et helt år forsinket?

Retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti bad ministeren redegøre for, hvorvidt den potentielle fremtidige terrortrussel fra børnene ville være rettet mod Danmark eller mod udlandet.

Dette afviste Nick Hækkerup at svare på med henvisning til, at han måtte henholde sig til PETs ord i VTD-udgivelsen, som ifølge forordet er en vurdering af »af terrortruslen mod Danmark og danske interesser i udlandet«.

PETs Vurdering af Terrortruslen mod Danmark fra 2020 var egentlig færdig allerede et år tidligere, i foråret 2019, men offentliggørelsen af den trak ud – hvilket var en del af årsagen til, at Retsudvalget torsdag havde indkaldt justitsministeren til samrådet.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, spurgte, hvorfor PETs vurdering ikke blev fremlagt, da den var klar.

Nick Hækkerup – som blev justitsminister i sommeren 2019 – forklarede, at der året igennem angiveligt igen og igen var behov for at revidere trusselsvurderingen på grund af blandt andet terrorangreb i New Zealand og i Sri Lanka.

»Jeg har selv spurgt i mit system, om Justitsministeriet har bremset VTD'en eller har forsøgt at styre PET i forhold til den faglige vurdering. Der er den helt klare melding, at dette var ikke tilfældet,« sagde Nick Hækkerup.

PETs vurdering – at børnene i de syriske fangelejre ikke udgør en terrortrussel, hvis de hjælpes til deres respektive hjemlande, herunder Danmark – deles af en bred skare af udenlandske og danske eksperter i terrorisme og jihadisme.

»Den danske tilgang til fremmedkrigere og deres børn er direkte med til at forværre sikkerhedstruslen mod Danmark. Det er der bred enighed om i forsker- og analytikerkredse,« siger Tore Hamming, ph.d. i militant islamisme og non-resident fellow ved The International Centre for the Study of Radicalisation, King’s College, til Ekstra Bladet, som i dagens avis har spurgt 11 eksperter, der har samme analyse.