Justitsministeren: Brug TV-overvågning til at bremse knivoverfald

På linje med en række politikere og ledende politifolk i København, vil Justitsminister Lene Espersen (K) bruge øget TV-overvågning til at dæmme op for knivoverfald i nattelivet. Loven er allerede på plads, så København skal bare se at få sat overvågningen i sving, siger ministeren.

Stedet hvor den 19-årige blev dræbt på Strøget blev søndag dækket af blomster og lys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Justitsminister Lene Espersen (K) opfordrer politiet til at bruge mere TV-overvågning i et forsøg på at dæmme op for de mange eksempler på overfald med kniv i det københavnske natteliv.

Lørdag morgen blev en 19-årig mand stukket ned og dræbt på Strøget efter et banalt skænderi om en hue, og drabet har igen rejst debat om, hvordan vi får knivene væk fra gaderne.

Lene Espersen mener, at politiet skal gribe til de værktøjer, Folketinget allerede har udstyret det med, ikke mindst muligheden for at video-overvåge særligt udsatte steder.

»Man skal bruge TV-overvågningen mere. I den seneste sag var det netop på grund af billeder fra et kamera, at politiet ganske hurtigt kunne få et overblik i sagen og efterlyse de mistænkte. Jeg har med forslaget om TV-overvågning som blev vedtaget sidste år åbnet mulighed for, at der kan bruges massivt mere TV-overvågning og at politiet kan pålægge myndigheder og private virksomheder at opsætte kameraer. Så der er muligheder, som loven er i dag til at bruge TV-overvågningen mere effektivt, og dem bør man udnytte i et forsøg på at dæmme op for det her problem,« siger Lene Espersen til berlingske.dk.

Oven på lørdagens knivdrab har både Socialdemokraterne og de radikale i Københavns Borgerrepræsentation opfordret til, at Strøget, Kgs. Nytorv, Nørreport og andre centrale dele af København skal TV-overvåges som et præventivt tiltag mod knivstikkerier.

Chefkriminalinspektør Per Larsen fra Københavns Politi har i dag også talt for øget brug af videokameraer, og da de to parter, som skal stå for overvågningen i København, er enige, er det bare med at komme i sving, mener Lene Espersen:

»Kommunerne kan ikke selv sætte kameraer op, men de kan henvende sig til politiet og så kan man sammen finde ud af noget. Hvis begge parter i København er indstillet på det, så er der ingen problemer i det, så er det bare med at komme i gang, og det kan jeg kun opfordre dem til – jeg er ikke bange for TV-overvågning,« siger Lene Espersen.

Hun opfordrer desuden politiet til at gøre øget brug af muligheden for at oprette visitationszoner i jagten på ulovlige knive. Endelig skal der en holdningsændring blandt de unge til, mener Lene Espersen.

kkh@berlingske.dk