Justitsminister efter roma-alarm: »Vi skal gå lige til grænsen for at få romaer ud«

Det er oplagt at tage problemet med tilrejsende flaskesamlere op i EU, men samtidig er det en langsommelig proces, mener justitsminister Søren Pape. Han er på jagt efter tiltag, som her og nu kan mindske problemet.

Justitsminister Søren Pape vil gerne håndtere problematikken med tilrejsende romaer og østeuropæere i samarbejde med EU. Til gengæld er der også behov for her og nu tiltag, mener ministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen og Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er korrekt, at medlemslandene i EU har brug for at drøfte de østeuropæere og romaer, som rejser til mere velstillede egne af Europa for at ernære sig som flaskesamlere.

Det mener justitsminister Søren Pape (K), som Berlingske har bedt kommentere på overborgmester Frank Jensens (S) opfordring om, at regeringen stopper med at ignorere problemet med Københavns mange udenlandske gadesovere og i stedet henvender sig til EU med henblik på at tilpasse den fri bevægelighed en ny virkelighed.

Eksempelvis ved at skærpe kriterierne for lovligt ophold i Danmark ved at stille krav om, at også EU-borgere skal kunne opgive en konkret adresse på eksempelvis en bopæl eller et hotel, som Frank Jensen og socialborgmester Jesper Christensen (S) foreslog i Berlingske onsdag.

Søren Pape er ikke overbevist om, at de københavnske borgmestres konkrete forslag er løsningen eller for den sags skyld lovmedholdeligt i forhold til EU-ret, men byder generelt alle initiativer velkommen:

»Jeg er helt enig i, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, men inden vi begynder at trække forskellige ting op ad hatten, kræver det lige, at ministerierne får kigget på, hvad der er muligt. Jeg har det sådan, at vi skal gå lige til grænsen for at få romaer ud herfra,« siger Søren Pape og fortæller, at Justitsministeriet er i gang med at se på, hvordan myndighederne kan samarbejde om problemstillingen.

Det er nemlig ikke kun Danmark og i særdeleshed store byer som København og Aarhus, der netop nu oplever, at romaer og østeuropæere kommer, slår sig ned i bybilledet og tjener penge på at samle flaskepant og for nogens vedkommende tigge eller stjæle.

»Regeringen som sådan har kun én interesse, og det er, at vi også på europæisk plan bliver enige om at håndtere det her problem,« siger Søren Pape:

»Andre lande har også en udfordring med romaer, men hvis det kun skal løses via EU-systemet, må vi nok erkende, at det tager tid. Derfor leder jeg også med lys og lygte efter initiativer, som vi kan tage her og nu for at afhjælpe problemet,« siger justitsministeren.

Udlændingeordfører Marcus Knuth (V) fortæller, at han er i løbende kontakt med Venstres EU-parlamentariker Morten Løkkegaard om mulige løsninger.

»Vi står med et romaproblem lige nu, og Frank Jensen ved som tidligere justitsminister godt, at det allermest langsommelige løsningsforslag er at justere på et EU-opholdsdirektiv, fordi det tager, hvis ikke år så mange måneder. Når det er sagt, ønsker vi at operere både kommunalt, nationalt og på EU-plan,« siger Marcus Knuth.

Den 1. april fik politiet beføjelse til at rydde utryghedsskabende lejre og anholde de personer, der opholder sig i dem. Ifølge Søren Pape er mere end 25 lejre blevet ryddet siden, og derfor skal vi ikke bilde borgerne ind, at der intet sker på området, mener justitsministeren.

Men de pågældende mennesker bliver jo løsladt, så snart de har været på politistationen for at få en bøde, hvorefter de igen – må man formode – finder et sted at slå sig ned i byrummet. Hvordan løser det problemet?

»Det er rigtigt, at selv om vi rydder lejrene, fjerner tingene, stresser de her mennesker og gør det sværere for dem dag for dag, så har vi ikke andre muligheder end at løslade dem igen. Derfor kigger vi også på, om der findes en måde, hvorpå vi kan tilbageholde folk i længere tid og give mulighed for direkte at udvise dem. Det er sådan nogle ting, jeg vil se på med mine ministerkolleger,« siger Søren Pape, der har bedt sit hus om at »være kreative«, når det kommer til at finde nye løsninger.