Jurist: »Håndteringen af Tibet-sagen har været en lang katastrofe«

Københavns Politi har angiveligt hyret et rengøringsfirma til at fjerne kritiske, politiske budskaber forud for et kinesisk statsbesøg. Det styrker mistanken om, at Tibet-demonstranters grundlæggende frihedsrettigheder er blevet tilsidesat, mener Jacob Mchangama.

Arkivfoto: Søndag 06.10.2013 - Jacob Mchangama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den kinesiske præsident Hu Jintao i juni 2012 blev kørt rundt i København, var det for at se seværdigheder som Amalienborg og Den Lille Havfrue og ikke for at se graffiti, der kritiserer Kinas linje over for det lille land Tibet.

Derfor hyrede Københavns Politi ifølge Radio24syv rengøringsselskabet ISS til at graffiti og kridttegninger, der udtrykte modstand mod Kinas undertrykkelse af Tibet.

Det er blot endnu en brik i det samlede billede af, at politiet har håndteret det højtprofilerede statsbesøg kritisabelt, mener Jacob Mchangama, direktør i den retspolitiske tænketank Justitia.

»Hvis man kun er gået efter politiske budskaber, så er det bare endnu en pil, de peger i retning af, at man har valgt at lægge sig fladt ned for et kinesisk krav om ikke at blive konfronteret med politiske budskaber,« siger han og peger på, at demonstranter i forbindelse med besøget også blev tilbageholdt, frihedsberøvet og fik konfiskeret deres tibetanske flag.

Ifølge Radio24syvs oplysninger skulle rengøringsfolk fra ISS på under en halv time fjerne graffiti og kridttegninger med budskaber, der kritiserede det kinesiske styre.

Københavns Politi skulle blandt andet have modtaget en regning fra ISS på godt 3.000 kroner for at have »fjernet graffiti flere steder i København pga kinesisk statsbesøg«.

De nye oplysninger spiller ind i mistanken om, at politiet skulle have indskrænket demonstranters ytrings- og forsamlingsfrihed i forsøget på at sørge for, at den kinesiske præsident ikke blev mødt af demonstranter, graffiti, flag og bannere.

Politiets ledelses håndtering af sagen har ifølge Jacob Mchangama været under al kritik.

»Det har været en lang katastrofe. De er blevet taget i adskillige løgne og har decideret stået og fodret to forskellige justitsministre med forkerte oplysninger, som de så er gået videre til retsudvalget med. Det må siges at være meget, meget alvorligt,« siger han.

Justitsminister Søren Pind (V) nedsatte i oktober en kommission til at komme til at bunds i politiets håndtering af tre kinesiske statsbesøg.