Juraprofessor starter protest mod nedsættelse af kriminel lavalder

Mere end 17.000 danskere har skrevet under på professor emeritus Eva Smiths protest mod borgerligt forslag om at nedsætte den kriminelle lavalder.

Juraprofessor Eva Smith er initiativtager til en underskriftsindsamling mod en nedsættelse af den kriminelle lavalder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets mest fremtrædende juraproffesorer har i protest startet en underskriftindsamling mod de borgerlige partiers planer om at sætte den kriminelle lavalder ned til 12 år.

Mere end 17.000 danskere har i øjeblikket skrevet under på protesten, som derudover officielt er støttet af organisationer som Red Barnet, Det Kriminalpræventive Råd, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening, Fængselsforbundet, HK-Kommunal og Huset Zornig.

»Jeg kan ikke tro, at vi danskere synes, at børn på 12 år skal stilles for en dommer. Det passer ikke med det billede, jeg har af den danske befolkning. Derfor tror jeg på, at folk vil reagere, når de finder ud af, at det her ulmer, hvis blå blok vinder valget. Håbet er at samle underskrifter nok til, at blå blok vil besinde sig. Jeg har i mange år været med til at kæmpe for præventive tiltag, så børn og unge ikke ender som kriminelle. Og jeg mener, at det man er i gang med her meget nemt kan få den stik modsatte virkning, og det er svært for mig bare at se på fra sidelinjen,« siger Eva Smith, som er tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd.

I en fælles kronik bragt i Berlingske 13. september 2014 præsenterede de fire borgerlige partier, Venster, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, første gang deres vision om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år og oprette en decideret ungdomsdomstol.

»Der findes en hård kerne, for hvem den nuværende kriminelle lavalder udgør et værn mod straf, og hvor det sociale system må give op i forsøget på at resocialisere dem, fordi systemets muligheder er for indskrænkede og uden den nødvendige konsekvens,« skriver de borgerlige partiledere i kronikken.

Indsatsen skal skærpes for helt unge kriminelle

Men ifølge Eva Smith kan det borgerlige initiativ ende med at skabe flere kriminelle unge i en tid, hvor ungdomskriminaliteten falder.

»Alle de familier, jeg kender, som opdrager børn i dag, de anvender altså ikke straf i deres børneopdragelse. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man mener, at det der ikke virker på ens egne børn, skulle virke på andres børn. Vi ved, at straf ikke virker. Vi ved, at det er en utroligt dårligt idé at spærre 12-årige inde med forhærdede 16-17 årige kriminelle,« siger Eva Smith, som dog anerkender, at der til trods for den faldende ungdomskriminalitet findes en hård kerne.

»Men de er jo ikke 12 år. De er 16-17 år. Det, vi skal gøre med de 12-13-14-årige, er, at vi skal prøve at undgå, at de ender som den hårde kerne, når de bliver 16-17 år. Det gør vi altså bedst ved hjælp af opdragelse, forståelse, og ved at tale med dem for at finde ud af, hvordan vi får drejet dem væk fra den bane, de er på vej ind på. Og der er straf altså ikke vejen,« siger Eva Smith, som med sin underskriftindsamling især håber at nå de borgerlige partiers vælgere.

»Jeg tror, det eneste, der kan få blå blok til at besinde sig, er, hvis der kommer en folkelig protest. Det er jo en af de få ting, de er blevet enige om, så derfor er jeg ret sikker på, det bliver gennemført, hvis blå blok får regeringsmagten. Derfor tror jeg ikke, andet kan stoppe dem, end hvis de fornemmer, at de ikke har befolkningen med sig. Derfor håber jeg navnligt at komme i kontakt med deres egne vælgere,« siger Eva Smith.

Socialdemokraten Jeppe Bruus har efterfølgende taget initiativ til at dele underskriftindsamlingen på Facebook under overskriften »Jeg stemmer nej til at sætte børn i fængsel!«, hvor antallet af 'synes godt om'-tilkendegivelser hastigt vokser i takt med antallet af underskrifter. Men ifølge professor emeritus Eva Smith har hun ikke været i kontakt med politiske partier eller aktører i forbindelse med initiativet:

»Det her er ikke et spørgsmål om politik, men et spørgsmål om moral. Det handler om, hvordan vi ser på børn. Vi er allerede kendt i Norden som det mest fremmedfjendske land. Skal vi nu også kendes for at være det mest børnefjendske?«