Juraprofessor om særlig klausul i epidemilov: »Noget, der overraskede mig helt vildt, er, at den gælder den samlede lovgivning«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

De love, der løbende er blevet udvidet under coronakrisen, er blevet kaldt de mest indgribende i dansk efterkrigstid. De giver nemlig sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vidtgående magtbeføjelser, uden at Folketinget kan blande sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

I dagens overblik er det igen coronakrisen, der dominerer med en ny gigantfond, der skal holde hånden under dansk erhvervsliv. Men du kan også læse om sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der med krisen har fået vidtgående magtbeføjelser. Og om Michelle Hviid, der er kendt som en ærlighedens agent provocateur, og nu udkommer med en ny bog om at leve livet modigt.

Men først til dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 12.035
Indlagte på intensiv: 14
Antal døde: 563
Bekræftede smittede på verdensplan: 7.502.278
Døde på verdensplan: 421.032 døde

Sundhedsministeren åbner for at beholde flere vidtgående magtbeføjelser

De love, der løbende er blevet udvidet under coronakrisen, er blevet kaldt de mest indgribende i dansk efterkrigstid. De giver nemlig sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mulighed for at lukke Danmark ned, uden at Folketinget kan blande sig. Og uden – som det tidligere var tilfældet – en indstilling fra Sundhedsstyrelsen eller fra de særlige regionale epidemikommissioner, som tidligere sad med en del af magten.

Det betyder, at Magnus Heunicke som sundhedsminister blandt andet vil kunne forbyde forsamlinger på ​mere end to personer, tvangsindlægge syge, lukke plejehjem og meget andet.

Selv om det blev indskrevet i loven, at regeringens nye vidtgående magtbeføjelser skulle være midlertidige, åbner sundhedsministeren for, at – i hvert fald nogle – vidtgående magtbeføjelser kan fortsætte. Eksperter kalder det forudsigeligt. Ministeren vil ikke svare på spørgsmål.

Samtidig kommer det frem, at ikke bare de nye hastelovene, men hele epedimiloven udløber med solnedgangen. Hvorfor der skal vedtages en helt ny epidemilov.

Flere sundhedsordførere fortæller, at de ikke var klar over, at ministeren havde den mulighed, før Berlingske ringede.

»Det er jeg skuffet over, det må jeg sige. Tingene gik stærkt i de timer, vi vedtog hastelovene. Der var spørgsmål, vi ikke nåede at få svar på. Nu viser det sig, at den udlægning af loven, som ministeren kom med, ikke var hele sandheden,« siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Kristian Lauta, juraprofessor med speciale i katastroferet ved Københavns Universitet, har gransket epidemilovgivningen. Han mener, at denne solnedgangsklausul ligefrem er usædvanlig.

»Noget, der overraskede mig helt vildt, er, at den gælder den samlede lovgivning. Normalt er det ændringerne, der bortfalder, men her er det hele epidemiloven. Det indikerer, at regeringen gerne vil have en revision af hele loven og formentligt synes, at det kunne være en god idé at få nogle af de nye tiltag med.«

Læs hele historien om den såkaldte solnedgangsklausul fra Berlingske her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Gigantisk krisefond skal holde hånden under erhvervslivet

Det kan godt være, at forbrugerne igen er ved at komme op i omdrejninger efter coronakrisen. Men krisen kan trække lange spor og ramme rygraden af store og stærke danske eksportvirksomheder.

Det er der en dyb erkendelse af i regeringen og i toppen af dansk erhvervsliv. Derfor er en gigantisk krisefond på et tocifret milliardbeløb ved at se dagens lys.

Berlingske kan løfte sløret for, at regeringen er på vej med en fond, som skal holde hånden under dansk erhvervsliv efter coronakrisen, og hvis verden pludselig igen lukkes ned på grund af covid-19.

Ideen om en krisefond er ikke ny. Men formålet med at skabe en gigantfond handler om at sikre, at levedygtige virksomheder ikke går ned uden en god grund. Det handler ikke om at sikre gevinster til aktionærer eller stater.

Derfor er det centralt, at der er en model for, at staten igen træder ud som aktionærer. Det skriver Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen.

Wall Street lukker med store fald af frygt for ny virusbølge

De førende aktieindeks i USA tog en ordentlig tur nedad torsdag. De lukkede med det største daglige fald siden 18. marts, hvor markedet reagerede i chok over nedlukningen af samfundet. Nu har investorerne fornyet bekymring over, om der kan komme en ny bølge af smitte. I flere af USAs delstater er antallet af nye smittetilfælde stigende.

Frygten for en opblussen af coronaepidemien fik industriindekset Dow Jones til at falde 6,9 procent, mens det brede S&P 500 gik ned med 5,9 procent, og teknologiindekset Nasdaq faldt 5,3 procent. Aktiestrategen Ipek Ozkardeskaya opsummerer situationen sådan her:

»Investorernes værste mareridt bliver til virkelighed nu med nyheder om, at en anden bølge af smitte rammer USA.«

Finansminister Steven Mnuchin udelukker dog på forhånd, at det kan komme på tale med endnu en nedlukning af det amerikanske samfund.

Læs Berlingskes aktiejournalist Sara Sjølins gennemgang af situationen her.

Regeringen og Venstre satser på at få flere »tog« på gummihjul

Venstre vil give tilskud på 25-50 pct. til projekter med moderne busser i stedet for tog eller letbaner. Den idé støtter transportministeren.

Venstre siger nemlig nej til nye jernbaneprojekter, til gengæld foreslår partiet, at man på nogle af de nedslidte jernbaner udskifter toget med moderne superbusser, såkaldte BRT-busser. Partiet anbefaler også Aarhus og Odense at bruge busser på næste etape af letbanerne i de to byer i stedet for tog på skinner.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Vi vil ikke være med til at bygge nye togstrækninger, bortset fra en ny bane over Vestfyn og et ekstra spor til Padborg. Men hvis man vælger at skifte tog ud med BRT-busser, vil vi give et statsligt tilskud på 25-50 pct. Fordi det er en effektiv måde at sikre fremtidens kollektive transport,« siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Transportminister Benny Engelbrecht (S), der netop har fået gennemført en analyse af, hvorvidt man kan udskifte toget på den nedslidte Østbanen med BRT-busser, vil gerne være med til at opbygge en statslig pulje til at støtte BRT-busprojekter:

Lev livet modigt

Da Michelle Hviid var midt i et af sine mest smertefulde brud, lavede hun en tjekliste over aktiviteter, der kunne tage lidt af det mentale pres. På den stod der blandt andet: Ring til din mor. Løb. Onaner.

Og da hun blev bedt om at bidrage med en genstand til udstillingen »Beyond Icons« på designmuseet Koldinghus, valgte hun at udstille en vibrator. Hun var midt i en singleperiode, og en veldesignet vibrator virkede som det mest relevante – og ærlige – bidrag, hun kunne komme i tanke om.

Michelle Hviid er i forvejen kendt som en ærlighedens agent provocateur, en slags levende udgave af Ekstra Bladets gamle mantra »tør, hvor andre tier«. I sin nye bog »Lev Livet Modigt« lades intet ufortalt, heller ikke de grimme, mest ensomme øjeblikke, eller dem, hvor hun i fraværet af en mand har konkluderet, at selvgjort er velgjort.

Det kan du læse mere om i Berlingske.