Julis brandvarme begyndelse får brat ende

Der er dømt sol og sommer de første dage i juli, men resten af måneden bliver vejret en blandet omgang, lyder det fra DMI.

Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er til alsidigt vejr, bliver juli en lang fest. Måneden byder både på dage, hvor vi kan gå i shorts døgnet rundt - og dage, hvor vi bør huske paraplyen.

Sådan lyder forudsigelsen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) på tærsklen til sommerens første hedebølge.

»Juli bliver en pæn sommermåned, men også lidt ustadig. Måneden kommer til at byde på både pæne og kølige dage,« siger meteorolog Herdis Damberg fra DMI.

Når vi onsdag træder ind i juli, er det som om, vejrguderne for alvor træder sommerspeederen i bund. Det sker, fordi et stort lavtryk vest for De Britiske Øer trækker varm luft op til vores breddegrader, og det sender termometret i vejret.

Varmen kulminerer i weekenden med temperaturer op til 30-32 grader - varmest ser det ud til at blive i Sønderjylland. Denne uge ser ud til at blive to-tre grader varmere end det normale for årstiden.

Selv om det bliver hedt, er der udsigt til regn i ny og næ. Fredag kan der komme en overgang med regn og skyer i den vestlige del af landet. Søndag eftermiddag og aften kan varmen blive ledsaget af tordenbyger og måske ligefrem kraftig regn.

Når vi tager hul på næste uge, er det tid til at sænke det sommerlige ambitionsniveau en smule. Herdis Damberg fortæller, at højtrykket og varmen trækker en smule sydover og ventes at dominere syd for Danmark.

»Da højtrykket bliver i nærheden af Danmark, er det ret sandsynligt, at passerende højtryk og højtryksrygge kan give dage med solrigt vejr og op mellem 22 og 27 grader, men ellers vil dagtemperaturen mest holde sig omkring de 18 til 23 grader,« siger hun.

Uge 28 ser ud til at ende omkring eller måske ligefrem et par grader over det normale for årstiden. I forhold til regn er der udsigt til lidt mindre end normalt.

»Uge 29 og 30 ligner meget hinanden og følger tendensen fra uge 28. Det vil fortsat være noget ustabilt med svage frontpassager og lavtryk. Højtryk og varme ligger mest syd for landet. Det kan af og til trække op over landet,« siger Herdis Damberg.

Ugerne 29 og 30 tegner til at blive normale i forhold både til temperatur og nedbør.