Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tropenætter på stribe, usædvanligt varmt badevand og landsdækkende hedebølge adskillige dage i træk.
Årets juli har været en sveddryppende affære, og selv om den ikke er helt slut endnu, tør vejreksperterne godt lægge hovedet på blokken og fælde den hede dom over den.
»Alt peger på, at den kommer til at tangere og måske endda lige netop slå juli 1994, som er den næstvarmeste, der er registreret herhjemme,« siger DMI-klimatolog John Cappelen.
I juli 1994 nåede middeltemperaturen herhjemme op på 19,5 grader. Frem til midnat natten til mandag den 28. juli i år var månedens middeltemperatur ifølge DMI 19,4 grader. Men da de kommende få julidage ventes at blive ganske varme, ligger det i vejrkortene, at andenpladsen kommer i hus. Hvilket næppe vil undre tidens generelt storsvedende danskere.
Til gengæld er det praktisk taget sikkert, at årets juli ikke kan slå varmerekorden fra juli 2006, der sluttede med en rekordhøj middeltemperatur på 19,8 grader. Til sammenligning var juli måneds middeltemperatur i perioden 1961-90 væsentligt mere beskedne 15,6 grader.
Den usædvanligt høje gennemsnitstemperatur i årets syvende måned kommer i hus på baggrund af en regulær varmebølge i begyndelsen af måneden og – ikke mindst – som følge af næsten vedvarende hede siden 16. juli.
Faktisk har der ifølge DMIs officielle definition været landsdækkende varmebølge lige siden 17. juli – det vil sige, at den daglige maksimumtemperatur i mere end halvdelen af landet ikke har ligget under 25 grader i hele perioden. Det er især hele den vestlige halvdel af Jylland samt størsteparten af Sjælland, der har været ramt af de ekstraordinært høje temperaturer.
Holder vejrudsigten stik, slutter den landsdækkende varmebølge først i morgen, onsdag, og vil da have varet uafbrudt i 13 dage.
Samtidig var der landsdækkende hedebølge med maksimumtemperaturer på mindst 28 grader fra den 22. til 26. juli – altså over fem dage i træk.
»Selv om der ikke er tale om danmarksrekorder, så er det meget usædvanligt med så lange perioder med vedvarende høje sommertemperaturer. Det er bestemt ikke noget, vi oplever hver sommer,« fastslår John Cappelen.
Ni tropenætter
Heller ikke om natten har heden kunnet slippe sit tag i Danmark – hvilket mange bittert har erfaret gennem talrige søvnløse nætter i svedige lagner.
Hele ni gange gennem juli – herunder syv nætter i træk fra den 22. – har der været officiel tropenat et eller flere steder i landet. Det vil sige, at den laveste nattemperatur ikke har sneget sig under 20,0 grader. Årets foreløbig varmeste tropenat med en minimumtemperatur på 21,5 grader ramte Anholt natten til mandag.
Dog er der endnu et stykke kviksølv op til alle tiders mest svedige nat herhjemme, nemlig de 23,0 grader, der blev registreret som laveste temperatur på Christiansø natten til den 26. august 1997.
Men august 1997 var – som mange læsere sikkert erindrer – også den varmeste måned nogensinde registreret herhjemme: 20,4 grader i gennemsnit.
Også badevandet fortsætter sin kurs mod tilstande, der bringer tankerne hen på svømmehallens varmtvandsbassin.
I den vestlige del af Limfjorden kan man nu dyppe sit svedige legeme i mere end 26 grader varmt vand, og adskillige steder i de indre danske farvande ligger badevandet lunt i svinget med 24-25 grader. Det er ifølge TV 2 Vejret på højde med og i nogle tilfælde endda en anelse varmere end den aktuelle badevandstemperatur på flere strande på Kreta og Den Franske Riviera.
Så med de rette betingelser er der mulighed for, at den fire år gamle badevandsrekord på 27,0 grader fra Hestehoved Strand på Lolland bliver slået lidt senere på sommeren.
Men spørgsmålet er, om de rette betingelser er til stede.
Onsdag begynder lidt køligere luftmasser med småbyger at trække ind over Danmark, og derefter vil maksimumtemperaturen næppe nå over 24-25 grader. Men i begyndelsen af august skulle der ifølge DMIs månedsprognose atter blive gode muligheder for højtryksvejr med blå sommerhimmel og temperaturer pænt over det normale.