Juletyvene slog til i Nordsjælland, mens antallet af indbrud på landsplan ligger lavt

Julen er ikke kun hjerternes, men også indbrudstyvenes fest. I år har ikke været nogen undtagelse trods et generelt fald i anmeldelser på landsplan. Borgere i Nordsjælland har været hårdest ramt af ubudne gæster, viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

Antallet af juleindbrud ser dagen derpå ud til at være lavere end vanligt. Nordsjælland er hårdets ramt, mens der endnu ikke er anmeldt juleindbrud på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen/Ritzau Scanpix

Hvert år vender en række danskere hjem fra hjerternes fest til en ubehagelig overraskelse. Ejendele, der ligger spredt, og skuffer og skabe, der står pivåbne efter at være blevet gennemrodet for værdier.

Julen har længe været indbrudstyvenes fest, hvilket – skønt det samlede antal indbrud opgjort første juledag ser ud til at være faldet – også gjorde sig gældende i år, hvor især nordsjællandske husstande har haft besøg af juletyve.

Fra fredag 20. december og frem til natten til onsdag 25. december har politiet på landsplan i alt registreret 466 indbrud i private hjem. Tallet er en del lavere end de 691 indbrud, der blev registreret i samme periode sidste år, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Smil, du er på!

To indbrudstyve mente formentlig, at de havde fat i den lange ende, da de tirsdag brød ind i en villa i Brønshøj, mens familien var ved at gå til bords ved julemiddagen i den anden ende af landet. Altså stod villaen tom, men et overvågningskamera, hvorfra billederne sendes til ejermandens mobiltelefon, fangede dog tyvene på fersk gerning, hvorefter villaejeren straks kontaktede politiet.

»Manden (villaejeren, red.) ringer omkring klokken 17:50 til os fra Jylland, hvor han holder jul, og fortæller, at han på sin mobiltelefon kan se to mænd gå rundt i sin bolig,« forklarer vagtchef Henrik Brix fra Københavns Politi.

Politiet var hurtigt fremme ved adressen på Degnemose Allé i Brønshøj, hvor det med hjælp fra en hundepatrulje lykkedes betjentene at fange den ene af de to formodede indbrudstyve.

Hælermarkedet skal stækkes, hvis tallet skal ned

Skal det overordnede antal af indbrud længere ned, kræver det imidlertid, at man så at sige stækker muligheden for at afsætte stjålne varer, idet indbrudstyvene oftest skal have afsat de stjålne koster. Det påpeger Allan Holm, chef for Nationalt Forebyggelsescenter i Rigspolitiet.

»Indbrudstyvene vælger typisk letomsættelige varer som smykker og elektronik. De har behov for hurtigt at komme af med tingene, så de ikke ligger inde med dem alt for længe. Får man af en bekendt eller via handelspladser på nettet et godt tilbud om at købe billige varer, så tænk på, at der kan være tale om stjålne varer,« siger Allan Holm i en pressemeddelelse.

Rigspolitiet bemærker, at antallet af registrerede indbrud de seneste dage kan stige, idet et indbrud, der eksempelvis har fundet sted 24. december, muligvis først bliver anmeldt 26. december.

Opgørelsen over antallet af meldte indbrud registrerets i disse dage dagligt hver morgen af de enkelte politikredse.