Juletrafikken kører fint

Der har været tryk på trafikken i dag og op til jul, både på veje, togspor og over Storebælt. Bortset fra kødannelser på motorvejene flere steder tidligere i dag, har juletrafikken gledet glat.

Juletrafikken har været fordelt over flere dage i år. Her deler DSBs Harry bøger ud på Københavns Hovedbanegård på den store rejsedag før jul, fredag den 21. december. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

De mange tusinde danskere, der har rejst fra den ene ende af Danmark til den anden for at fejre jul, og i dag og de kommende dage skal hjem igen, har undgået - og vil højst sandsynligt undgå - det trafikkaos, der hvert år bliver spået om.

Ifølge DSB har juletrafikken på landets jernbaner nemlig gledet uovertruffent. Blandt andet er der i juledagene blevet indsat 4-5 ekstra togsæt dagligt, hvilket betyder, at der har været plads til omtrent 1.000 passagerer ekstra i hver retning.

Desuden har forsinkelser været af minimalt omfang, forklarer køreplanschef i DSB Stig Friisbæk.

- Generelt har julen været fantastisk god, og vi har kørt med en meget høj regularitet. I dag kører det helt forrygende, 98 procent af togene kører til tiden, siger han.

Mange flere med toget
Overordnet har julen i år været mere indbringende for DSB end tidligere. Sidste år var der i dagene op til juleaften 54.000 pladsreservationer, mens tallet i år lå på 89.000.

- Det er ikke helt fair at sammenligne, fordi vi i år har haft fire dage til udrejse mod tre dage sidste år. Men ingen tvivl om, at vi har haft en god jul, og at flere passagerer har lært at reservere, fordi de gerne vil afsted på de attraktive tidspunkter, siger køreplanschef Stig Friisbæk.

Også imorgen forventer DSB en travl dag. Der er allerede reserveret 15.000 pladser - kun 1.500 færre end i dag – så DSB opfordrer de kommende dages passagerer til at reservere plads på forhånd.

Allerede nu ser det »skidt« ud for rejsende til og fra Herning, mens der indtil videre er pænt med pladser, når det drejer sig om rejser til og fra Esbjerg, Odense og Århus, oplyser køreplanscehfen.

38.000 biler over Storebælt
Over Storebælt har dagen i dag også været travl, men dog ikke så travl som forventet, oplyser vagthavende på broen. Storebælt havde regnet med, at dagen i dag ville være den travleste i løbet af juletrafikken med ca. 40.000 biler.

- Vi kommer nok til at ligge på omkring 38.000 biler i alt 2. juledag. Det er en 8-9.000 over det daglige niveau, oplyser vagthavende, der samtidig melder, at trafikken er gledet fint hele dagen.

Det har imidlertid ikke helt været tilfældet på landets motorveje, hvor den travle jule-hjemtrafik har sat sine spor dagen igennem. Især har trekantsområdet i Jylland været hårdt ramt, bl.a. på baggrund af et ellers mindre færdselsuheld i formiddags, forklarer Finn Ruby fra Vejdirektoratets Trafikinformationscenter.

- Køen ville ikke holde op, og det varede ved til efter kl. 14. Det fortæller noget om, at trafikken var meget intens. Alle skulle enten hjem efter jul eller ud til julefrokoster, siger han.

Generelt har trafikken i dag mellem kl. 10 og 15 været slem flere steder i landet. Her til eftermiddag og aften har situationen dog normaliseret sig, så der nu kun er tæt trafik på Motorring 3 og på Vestfyn i retning mod Sjælland, oplyser Finn Ruby fra Trafikinformationscenteret.