Juletrafikken bliver mindre slem i år

Traditionen tro valfarter sjællændere mod Fyn og Jylland i dagene op til jul. I år falder juleaften på en mandag og det betyder hele fire dage at sprede rejsedagene ud på.

Juletrafikken kommer til at forløbe bedre end sidste år, forventer trafikselskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann/Scanpix

Det ser godt ud for familien Sjælland, der skal holde jul hos familien Fyn eller Jylland. Vel vil der opstå forsinkelser på vejene i dagene op til juleaften, men trafikken vil ikke – som sidste år – klumpe sig sammen på én eller to dage.

I år falder 24. december på en mandag, og det betyder, at de første begiver sig ud på julerejsen allerede fredag. I weekenden og på mandag tyndes der formentlig fortsat ud i sjællænderne på Sjælland. I juletiden er der altid markant flere, der rejser fra øst mod vest, ifølge transportselskaberne.

Sund & Bælt forventer en trafikstigning på fem procent i juledagene; det betyder at 2.000 flere biler i gennemsnit kører over broen pr. døgn. Trafikken vil være størst mod Fyn og Jylland 22. december og lillejuleaftensdag mellem 10 og 16.

»Vi regner med at afvikle trafikken på broen uden væsentlige forsinkelser ved anlæggene. Vi forventer højest op til tre minutters ventetid ved betalingsanlægget. Vil man være sikker på at undgå kø, er det en god regel at køre tidligt på dagen eller sent på aftenen,« siger Jens Kjær Nielsen, chef for betalingsanlæg på Storebæltsbroen.

Han tilføjer, at der burde være roligt ved betalingsanlægget ved 17-18 tiden 22. og 23. december. Juleaftensdag er der formentligt størst pres mellem kl. 10 og 15.
Togene fra København mod Fyn og Jylland trækker traditionen tro et stort læs op til juleaften, men det vækker ikke bekymring hos DSB.

»Det ser godt ud i år, for juleaften falder på en mandag. Det vil sige, at turen hjem til familien spredes over fire dage. 21. december bliver den største udrejsedag fra om eftermiddagen. Det skyldes juletiden kombineret med det normale rejsemønster op til en weekend, hvor pendlere, studerende og soldater skal hjem,« siger Jens Mortensen, kontorchef i salgsafdelingen hos DSB.

Ifølge ham er der bedst plads i tog med enten tidlige eller sene afgange fra København, men for de ufleksible er der også godt nyt. Der meldes om ”rimelig god plads” på de fleste afgange til og med mandag.

»Et godt råd er at bestille pladsbillet med det samme. Det er muligt at få en plads, hvis ikke på det ønskede tidspunkt, så forskudt med en time eller to,« siger Jens Mortensen.

Vi får ikke hvid jul i år, og det lader heller ikke til, at isglatte vejbaner eller tåge eller kommer til at forhindre juletrafikken i at glide, ifølge DMI.