Julekalender med forbrugertips

På Forbrugerstyrelsens hjemmeside kan man hver dag indtil jul åbne en låge med gode råd. F.eks. om at købe gaver på nettet, sikker brug af levende lys, og hvorfor man skal passe på sin bon.

Det er let at miste overblikket midt i juletravlheden, og derfor har Forbrugerstyrelsen igen i år lavet en julekalender med praktiske tips til indkøb, julepyntning og julemad.

Bag første låge gemmer der sig information om sikker handel på internettet, som i nogle hjem er dér, der bliver købt mest ind i december.

Handler man på nettet, har man i modsætning til køb i fysiske butikker 14 dages returret.

Men det hjælper jo ikke meget, hvis modtageren af gaven gerne vil bytte den efter jul. For da vil returretten i mange tilfælde være udløbet. Ikke mindst fordi mange nethandlere for at sikre sig, at gaverne når frem til jul, har bestilt i god tid.

Forbrugerstyrelsen opfordrer derfor forbrugerne til at prøve at få forlænget returretten ud over de 14 dage, hvis de køber gaver på nettet.

I styrelsen oplever man hver jul, at mange henvender sig, fordi de ikke kan få byttet deres julegaver. Eller har givet gaver væk, som modtageren ikke har kunnet få byttet. Heller ikke selvom det kun drejede sig om at få en anden størrelse eller model.

Men bordet fanger desværre, når man har indgået det, som købeloven kalder en bindende aftale. At mange butikker alligevel tilbyder at bytte varen eller oven i købet gerne betaler pengene tilbage er en ekstra service, som kunderne ikke har krav på.

Læs og gem bonen
Forbrugerstyrelsen anbefaler, at man altid sikrer sig, at julegaven kan byttes. Mange steder står betingelserne klart og tydeligt på bonen. F.eks. at julegaver kan byttes inden en bestemt dato i januar, eller at pengene gives tilbage, hvis man medbringer bonen. Men står der ingenting, hvilket især er kendetegnende for mindre butikker, kan man bede ekspedienten om at skrive på bonen, at varen kan byttes indtil en bestemt dato.

Mange butikker starter udsalg, nærmest før de sidste julepakker er åbnet. Og hvis man f.eks. har fået en bluse til 800 kr. i julegave, som man gerne vil bytte, skal man huske, at man har krav på at få byttet sin gave til samme pris, som den er købt for.

Altså kan man være heldig at komme hjem med to bluser, hvis gaven er sat ned til det halve efter jul.