Julegavebyt for en milliard

I dag er danskere på gaden for at bytte julegaver til en værdi af én milliard kroner. Ti procent af gaverne ryger retur.

Ti procent af julegaverne ryger tilbage over disken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng/Scanpix

Skuffelsen over julegaverne skal i dag byttes ud med det, der burde have ligget under træet.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv vurderer, at bytteriet løber op i 1 milliard kroner.

Tidligere undersøgelser blandt Dansk Erhvervs medlemmer har vist, at ca. 10 procent af julegaverne er fejlkøb og vil blive byttet:

- Da vi forventer, at julehandelen i år er kommet op på ca. 10 mia. kroner, svarer det til, at gaver til en værdi af 1 mia. kroner vil komme retur til butikkerne, siger Jens Brendstrup, cheføkonom i Dansk Erhverv og tilføjer:

- Selvom julen er overstået, er juletravlheden altså ikke slut i butikkerne, som nu lægger mange ressourcer i at administrere danskernes bytteri.

De butikker, der har haft det største mersalg i forbindelse med julesalget, er dem der sælger elektronik, legetøj, porcelæn og smykker.

Omsætningsstigningen i december lå således på 260 procent for telekommunikation og elektronik.

Gode bytteråd
Dansk Erhverv oplister her reglerne for returnering og ombytning, så både butikker og kunder ved, hvad de kan forvente.

- Der gælder ingen bytte- eller returret, medmindre butikken har lovet det. Løftet kan gives som en generel bytte- eller returret eller som en konkret aftale i det enkelte tilfælde.

- Bytte- eller returrettigheder gælder kun i den forretning, hvor varen er købt, medmindre butikskæden har lovet, at varen kan byttes i alle forretninger.

- Hvis butikken har fastsat en frist for bytte eller returnering, skal den overholdes.

- Bytteret gælder kun ombytning til andre varer. Som hovedregel omregnes den byttede vare til den oprindelige pris. Hvis varen i mellemtiden er blevet nedsat til halv pris, kan kunden ikke kræve en vare ombyttet til to af den samme, men han kan for eksempel bytte gaven til en vare i en anden farve eller størrelse.

- Returret betyder, at forbrugeren kan kræve købesummen tilbage.

- Butikken kan kræve dokumentation for, at varen er købt hos butikken eller kæden.

- For at kunne returnere en vare skal den være ubeskadiget og må ikke være brugt.

- Varen skal leveres tilbage i original emballage, hvis emballagen har betydning for varens værdi eller muligheden for at sælge varen igen.

- Hvis varer som for eksempel musik og film er plomberet, må plomben ikke være brudt.

- Køber du gaverne på nettet, gælder der særlige regler. Varer købt på nettet inden for EU er omfattet af en fortrydelsesret på mindst en uge, og i Danmark skal sælgeren give 14 dages fortrydelsesret.