Jul om en måned: Vi glæder os mest til samvær

Gaverne må vige for familiært samvær, når danskerne skal vælge, hvad de glæder sig mest til ved julen. Det viser en ny Gallup-måling.

Julen er familiernes fest. I hvert fald ifølge den seneste Gallupmåling af, hvad danskerne glæder sig mest til ved den kommende højtid. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedtællingen er i gang. Om en måned er det sørme, det’ sandt, den 24. december. Tid til and og flæskesteg, dans og salmesang, tid til endelig at udløse spændingen:

Er den store, firkantede pakke mon til mig? Og hvad gemmer sig bag papiret? Kan hun mon lide det røde halstørklæde, eller skulle jeg hellere have købt en bog?

Gaveræset har for længst gjort sit indtog i de danske gågader. Folk i vanter og vinterfrakker valser rundt fra butik til butik og forsøger at finde ligevægten mellem ønskerne på sedlen og de mest budgetvenlige priser.

Men på trods af forventninger, ambitioner og indkøbsstress er gaverne ikke så vigtige for os endda. Hverken det at give dem eller få dem. Ifølge en ny undersøgelse, Gallup har foretaget for Berlingske, indtager gaverne en delt femteplads på listen over ting, vi glæder os mest til ved julen. For knap hver femte voksne dansker er gaverne en ud af de op til tre ting, de ser allermest frem til.

Mest af alt glæder vi os til at være sammen med dem, vi holder af. Hele 73 pct. svarer, at de mere end noget andet glæder sig til at være sammen med familien, og den fordeling overrasker ikke sognepræst Kathrine Lilleør.

»Der er intet større end fællesskabet, samværet med dem, man elsker. Det er det, vi lever for. Og man kan nu engang ikke vride kærlighed ud af en ny fladskærm,« siger hun men påpeger, at gaverne er en del af samværet.

»Når vi løber rundt efter gaver, handler det jo også om, at vi glæder os til at være sammen. Ligesom maden, sangene og juletræet handler om samværet. Gaverne er altså ikke det vigtigste for os ved julen, men de er med til at underbygge morskaben og samværet juleaften, så man har noget at glæde hinanden med og være sammen om.«

På andenpladsen efter familien og foran julemaden ligger fastholdelsen af familiens juletraditioner. De er et af julens største lyspunkter for en tredjedel af danskerne. Ifølge Kathrine Lilleør forbinder vi højtidstraditionerne med kvalitetstid med vores nærmeste, og derfor glæder vi os til at holde dem i hævd.

»I julen er der sat tid og plads af til samværet, og det går man og glæder sig til. Nøjagtig som man gør det til påske,« siger hun.

»Ved højtiderne er man sammen på en anden måde end til daglig. Man samles om alle de traditioner, vi holder så meget af.«