JP-terrorist skal samarbejde med Danmark

David Headley har tilstået alle anklager om terror for at undgå dødsstraf. Han har samtidig lovet at hjælpe med at finde bagmændene bag terrorplaner mod Jyllands-Posten og mål i Indien.

David Headley har tilstået alle anklager om terror for at undgå dødsstraf. Han har samtidig lovet at hjælpe med at finde bagmændene bag terrorplaner mod Jyllands-Posten og mål i Indien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carol Renaud
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) får efter alt at dømme adgang til værdifulde informationer fra amerikansk-pakistanske David Headley, som i aftes tilstod en række anklagepunkter om terror ved en domstol i Chicago.

I et forsøg på at undgå en mulig dødsstraf erklærede David Headley sig skyldig i 12 anklager om terror. De omhandler planlægning af et terrorangreb mod Jyllands Posten som hævn for Muhammed-tegningerne, samt deltagelse i planlægningen af det terrorangreb i indiske Mumbai, der i november 2008 kostede 164 mennesker livet.

Samtidig lover David Headley, at han vil lade sig afhøre og ”debriefe” af både amerikanske og udenlandske myndigheder om sin viden om de terrornetværk, han var en del af. Til gengæld for, at statsadvokaten i Chicago ikke går efter dødsstraf til David Headley, skal Headley:

”Fuldt ud og på ærlig vis deltage i alle debriefinger med det formål at samle efterretninger eller oplysninger om national sikkerhed. Og Headley vil, når han instrueres dertil af USA’s anklagemyndighed, fuldt ud og på ærlig vis fra USA vidne i enhver udenlandsk retsprocedure via afhøringer, skriftlige erklæringer eller videokonferencer,” står der i den erklæring, Headley har underskrevet.

Det vil efter alt at dømme betyde, at PET og andre udenlandske efterretningstjenester som efterforsker sagen mod David Headley, vil få adgang til oplysninger fra ham og til at stille ham spørgsmål. Og David Headley har allerede leveret varen, skriver de amerikanske myndigheder:

”(Headley) har leveret substantiel hjælp til efterforskningen og har også leveret information af betydelig efterretningsmæssig værdi.”

David Headley var en lille – men vigtigt fisk – i et større terrornetværk, der stod bag det dødelige angreb i Mumbai og planlagde et lignende angreb i København mod Jyllands-Posten. David Headley var i tæt kontakt med den pakistanske terrororganisation Lashkar e Tayybia – ”De Godes Hær”, han var tre gange i træningslejr hos gruppen og havde tæt kontakt til dens leder, Ilyas Kashmiri samt et ledende al-Qaeda-medlem. Han samarbejde desuden i Europa med kontakter fra Lashkar e Tayybia. Alle disse medsammensvorne er stadig på fri fod, og både de amerikanske, danske og andre europæiske efterretningstjenester jagter dem. De amerikanske myndigheder lægger op til et betydeligt samarbejde med udenlandske myndigheder og ser David Headleys samarbejde som et vigtigt led i dette:

”Dagens tilståelse er et vigtigt skridt fremad i vores arbejde for at opnå retfærdighed for de mere end 160 mennesker som mistede deres liv i Mumbai. I samarbejde med vores samarbejdspartnere i ind- og udland vil vi ikke hvile før alle de ansvarlige for angrebene i Mumbai og terror-plottet i Danmark er stillet til regnskab for deres handlinger,” sagde den amerikanske statsadvokat Eric Holder i kølvandet på David Headleys tilståelse.