JP-redaktør: Charlie Hebdo betaler højeste pris

Terrorangrebet mod det franske magasin Charlie Hebdo, som onsdag kostede mindst 12 ansatte livet, overrasker ikke Jyllands-Postens udlandsredaktør Flemming Rose.

Flemming Rose, Jyllands Postens udlandsredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke overraskende, at et fransk satiremagasin onsdag er blevet udsat for et terrorangreb, der foreløbig har kostet 12 mennesker livet. Det mener Jyllands-Posten udlandsredaktør Flemming Rose, der har været under PETs beskyttelse, siden han som kulturredaktør stod bag publiceringen af de omdiskuterede Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten tilbage i efteråret 2005.

»Det er klart, at sådan noget altid kommer som et chok, fordi det kommer som et lyn fra en klar himmel. Men udover chokket, så er jeg heller ikke overrasket,« siger han i et interview på JPs hjemmeside.

Her forklarer han også, at Charlie Hebdo, magasinet, der blevet angrebet, har markeret sig som en af frontløberne i kampen for ytringsfrihed.

»Charlie Hebdo har jo ikke holdt kæft. De er sådan set blevet ved med at insistere på retten til at lave satire, og det må de nu betale den højeste pris for,« siger Flemming Rose og uddyber:

»Hvis man ser på, hvad der er sket i Europa gennem de sidste ti år – til september er det ti år siden, at Jyllands-Postens Muhammed-tegninger blev offentliggjort - har der gang på gang været episoder enten med dødstrusler eller vold.«

Selvom det franske magasin Charlie Hebdo rent politisk befinder sig til venstre for midten, mens Jyllands-Posten er en borgerlig avis, minder de to meget om hinanden.

»Der er den direkte parallel mellem Hebdo og JP, at tre franske organisationer i 2006 lagde sag an mod Charlie Hebdo, fordi de havde genoptrykt to af Jyllands-Postens tegninger,« siger Flemming Rose i interviewet.

Derudover er den danske avis og det franske magasin fælles om at kæmpe for en ting - nemlig ytringsfrihed.

»Det, som vi er fælles om, og som det her handler om, er sådan set et liberalt demokratis fundament og en helt fundamental rettighed, som er presse- og ytringsfrihed. Den handler ikke om at være til højre eller venstre, men om at man går ind for det, som er grundlaget for vores samfund,« siger han.

»Og her har Charlie Hebdo og Jyllands-Posten rent faktisk stået for fuldstændig de samme principper, siden Muhammed-krisen fandt sted.«

Jyllands-Posten har efter onsdagens terrorangreb mod Charlie Hebdo i Paris hævet sikkerhedsniveauet på sine redaktioner.