Journalisthøjskolen sender Qvortrup ud i kulden

Journalisthøjskolens rektor mener, at Henrik Qvortrup er så belastet af mistanke i forbindelse med Se og Hør-sagen, at han er uegnet som censor på skolen.

Henrik Qvortrup er tidligere chefredaktør på Se og Hør og nu også tidligere politisk kommentator på TV2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole blacklister Henrik Qvortrup som censor. Det sker som konsekvens af de seneste dages skriverier om arbejdsmetoderne på ugebladet Se og Hør i Henrik Qvortrups tid som chefredaktør.

»Som tingene har udviklet sig, anser jeg det for helt usandsynligt, at nogle undervisere hos os vil bruge ham. Det, forventer jeg ikke, sker,« siger rektor Jens Otto Kjær Hansen.

Journalisthøjskolen kan ikke bare uden videre fyre Henrik Qvortrup eller andre censorer. De er udpeget af Uddannelses- og Forskningsministeriet, og derfor er det ministeriet, der i sidste ende kan fjerne en person fra censorlisten. Det kan for eksempel ske på opfordring fra Journalisthøjskolen.

»Vi tager ikke formelle skridt, før der kommer noget holdbart i sagen. Men i mellemtiden kan vi jo godt lade være med at bruge ham,« siger Jens Otto Kjær Hansen, der mener, at Henrik Qvortrup på nuværende tidspunkt er »belastet af en meget stærk mistanke«.

Jens Otto Kjær Hansen mener, at sagen om Se og Hørs brug af oplysninger, der angiveligt er fremskaffet på ulovlig vis, bør føre til selvransagelse hos de danske medier.

»Jeg synes, det er dybt og inderligt sørgeligt for medierne og journalistikken, at det må konstateres, at det er muligt at komme så langt ud i Danmark.«

Han mener, at medier som Ekstra Bladet, BT og Se og Hør, der i visse tilfælde betaler kilder for billeder og video, bærer et stort ansvar for udviklingen.

»Når man betaler for et tip, er man jo med til at støtte de mekanismer, hvor forkerte metoder af enhver art - det kan både være det, der er spritulovligt og det, der er moralsk fuldstændig forkasteligt - næres. Når man betaler for et tip på denne måde, kaster man benzin på bålet, og det skal man se i øjnene,« siger Jens Otto Kjær Hansen og uddyber:

»Jeg synes, at medierne meget nøje skal overveje deres brug af og omgang med kilder. Jeg synes, at de medier, der på nogen måde betaler kilder for information, skal overveje det stærkt.«

Henrik Qvortrup forlod tirsdag jobbet som politisk kommentator på TV 2.